Türkiye-AB ilişkilerinin kadının siyasal hayata katılımına etkisi
The impact of Turkey and European Union relations on women's participation in political life
- Tez No: 530752
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Kadın, Türkiye, Avrupa Birliği, Political Participation, Women, Turkey, the European Union
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Siyaset yüzyıllardır ata-erkil düzen ile inşa edilmiştir. Kadınlar anayasada hukuki anlamda siyasal katılım hakkı bulmuş olsalar da bu hakkın kullanılabilirliği tartışmalıdır. Yıllardır süregelen erkek egemen toplum özelliği ile kadınlar siyasete katılım konusunda hala yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Demokratik bir devlet olmanın temellerini oluşturan eşit katılım ilkesi; kadınların siyasal katılımının göz ardı edilmesi ile zedelenmektedir. Ülkemiz için; kadınların siyasal hayattaki konumları, eşit katılım ilkesi ve temsilde adaletin sağlanması yönünde demokratik bir devlet olma yolunda gerekli adımlar atılmalıdır. Bu sebeple konuya uluslararası çerçeveden bakılarak ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimizin kadının siyasal hayata katılımında etkisi incelenmektedir. Siyasal katılım kavramı; cinsiyet temelli ayrım olmaksızın eşit şekilde gerçekleştirilmelidir. Avrupa Birliği mevzuatı ve ikincil kaynaklarında kadının siyasal hayata katılımına ilişkin, bu eşitliği sağlamak adına maddeler ve uygulamalar mevcuttur. Avrupa Birliği, Kuruluşunda ekonomik temelli sebepler ile kadın katılımı konusuna yer vermiştir Sonraki yıllarda kadının eşit katılımı ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi temel prensip halini almıştır. Her yıl kadına ilişkin program düzenleyen Avrupa Birliği için kadının siyasal katılımı konusu oldukça önem taşır. 1959 yılında temeli atılan Türkiye-AB ilişkileri 2005 yılında başlanan müzakereler ile, Avrupa Birliğine uyum sürecinde cinsiyet eşitliği konusuna önem verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Politics has been built with the order of patriarchal for centuries. Although women have found the right to political participation in the Constitution in the legal sense, the use of this right is controversial. Women have not reached the level of participation in politics with the characteristics of the male dominant society that has been continuing for years. The principle of equal participation, which forms the basis for a democratic state, is undermined by the lack of political participation of women. For our country; women's positions in political life, the principle of equal participation and the necessary steps should be taken to become a democratic state in order to ensure justice in representation. For this reason, the impact of our relations with the European Union on women's participation in political life is examined by looking at the issue from the international perspective. The concept of political participation should be realized equally without gender-based discrimination. In the European Union legislation and secondary sources, there are articles and practices for the participation of women in political life in order to achieve this equality. In the following years, the European Union has become the basic principle of equal participation of women and the prevention of gender discrimination. The political participation of women is very important for the European Union, which organizes a programme for women each year.