Türkiye-AB ilişkilerinin kadının siyasal hayata katılımına etkisi
The effect of Turkey-EU relations on women's participation in political life
  1. Tez No: 793463
  2. Yazar: DİLARA AŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Siyaset, Kadın hakları, Türkiye-AB İlişkileri, Siyasal Hayatta Kadın, Women, Politics, Women's rights, Turkey-EU relations, woman in political life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tarihsel süreçte kadın haklarının gelişmesi kadının siyasal yaşama katılımını da etkilemiştir. Türkiye'de kadının siyasal hayatta aktif görev alması Avrupa'daki kadın hareketlerinden farklı bir süreçte gerçekleşmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü ilişkiler söz konusu sürece etki etmiştir. Bu çalışmada Türkiye-AB İlişkilerinin kadının siyasal hayata katılımına etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle Avrupa Birliği'nin tarihi ele alınmış, AB'nin temel organları incelenmiştir. İkinci bölümde kadın haklarına yönelik genel bakış, kadın istihdamı konularına değinilmiştir. Kadın haklarının tarihsel gelişimi incelenerek AB'nin hangi aşamalarda geliştirici ve dönüştürücü olduğuna değinilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise Türkiye-AB ilişkileri, 2000-2022 yılları arasında yayınlanan ilerleme raporları bağlamında incelenerek kadınların siyasal hayata katılımlarının gelişimi detaylı olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak ilerleme raporlarından da hareketle kadınların siyasal hayata katılım oranının her daim düşük kaldığı, raporlarda bile bu soruna yer verilmesinin giderek azaldığı, buna rağmen farklı öneriler getirilmediği görülmüştür. Neticede, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında kadınların siyasal hayata katılımlarında çok az bir ilerleme olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Turkey-EU Relations on women's participation in political life has been examined. In this direction, first of all, the history of the European Union has been discussed and the main organs of the EU have been examined. In the second part, an overview of women's rights and women's employment were discussed. By examining the historical development of women's rights, it has been mentioned at which stages the EU has been a developer and a transformative. Finally, in the third part Turkey-EU relations are examined in the context of the progress reports published between 2000-2022 and the development of women's participation in political life was discussed in detail. As a result, based on the progress reports, it has been observed that the participation rate of women in political life has always remained low, even in the reports, the inclusion of this problem has gradually decreased. As a result, it is seen that there is little progress in the participation of women in political life within the scope of Turkey-EU relations.