Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav kaygısı, bağlanma stilleri ve annelerinin kaygı düzeyleri
Test anxiety, attachment styles of students preparing for university examination and anxiety levels of their mothers
  1. Tez No: 530854
  2. Yazar: DİDEM YILMAZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite seçme ve yerleştirme sınavı, sınav kaygısı, bağlanma stilleri, durumluk-sürekli kaygı, ebeveyn becerileri, university entrance and placement examination, test anxiety, attachment styles, state-trait anxiety, parenting skills
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırma üniversite seçme ve yerleştirme sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav kaygısı ve bağlanma stilleri ile annelerinin durumluk-sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi; annenin yaşı, eğitim durumu ve sahip olduğu çocuk sayısı değişkenlerine göre incelemek amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, yaklaşık 600.000 nüfuslu bir ilin farklı eğitim bölgelerinde bulunan, farklı okul türüne sahip yedi farklı lisede eğitim gören 446 12. sınıf öğrencisi ve bu öğrencilerin anneleri oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerini ölçmek amacıyla Sınav Kaygısı Envanteri ve bağlanma stillerini ölçmek amacıyla İlişki Ölçekleri Anketi uygulanmıştır. Öğrencilerin annelerine ise Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Grupların ortalamaları arasındaki farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını belirlemede tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t testi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin sınav kaygısı düzeyi ile bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Buna göre sınav kaygısı ile güvenli bağlanma arasında negatif yönde; korkulu, kayıtsız ve saplantılı bağlanma arasında ise pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen diğer bir bulgu ise öğrencilerin annelerinin durumluk-sürekli kaygı düzeyleri ile öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğudur. Son olarak annelerin sürekli kaygı düzeyleri ile öğrencilerin güvenli bağlanma stili arasında negatif yönde; ancak korkulu, kayıtsız ve saplantılı bağlanma stilleri arasında pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış, okul psikolojik danışmanlarına, araştırmacılara, politika yapıcılara, ailelere ve topluma yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to examine the relationship between test anxiety and attachment styles of students preparing for university examination and state-trait anxiety levels of their mothers according to mother's age, educational status and number of children.The study group was consisted of 446 grade 12 students and their mothers who study at a mid-size city approximately the population with 600.000 from different type of seven high schools. In this study, Test Anxiety Inventory and Relationship Scales Questionnaire were used to determine test anxiety levels and attachment styles of students. State-Trait Anxiety Inventory and Demographic Information Form developed by the researcher were used to students' mothers. At data analysis, SPSS 22 program was used. Independent groups t-test and multiple regression analysis and variance analysis (ANOVA) were administered to the data. The results of the study indicated that there is a significant relationship between test anxiety level and attachment styles of the students. Accordingly, it was found a negative correlation between test anxiety and secure attachment but also positive correlation between test anxiety and fearful, dismissed and preoccupied attachment styles statistically. Also there is a significant relationship between mothers' state-trait anxiety and students' test anxiety levels. Lastly, there is a negative correlation between the mothers' trait anxiety levels and the students' secure attachment style; but positive correlation between trait anxiety levels and fearful, dismissed and preoccupied attachment styles. The findings have been discussed in the light of literature and recommendations for school counselors, researchers, counselor educators, parents, policy makers and society.