Kamu ve özel katılım bankalarının performanslarının çok kriterli karar verme yöntemleri ile kıyaslanması: Türkiye örneği
A comparison of the performance of public and private participation banks through multi criteria decision making methods: The case of Turkey
- Tez No: 992887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SEZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Faizsiz bankacılık, Türk bankacılık sistemi, İslami bankacılık sistemi, Interest-free banking, Turkish banking system, Islamic banking system
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankacılığı sektörü bütüncül bir şekilde ele alınmış; kamu ve özel sermayeli katılım bankalarının gelişim süreçleri ile birlikte belirli finansal performans göstergeleri çerçevesinde analizleri gerçekleştirilmiştir. İslami finans sisteminin önemli bir unsuru olan katılım bankacılığı, konvansiyonel sistemin dışında kalan atıl tasarrufları ekonomik sisteme kazandırarak reel sektöre fon sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Bu doğrultuda, 2023-2024 yıllarına ait veriler esas alınarak, Türkiye'deki kamu ve özel katılım bankalarının finansal performansları seçilmiş kriterler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, incelenen dönem kapsamında özel sermayeli katılım bankalarının performanslarının, kamu sermayeli muadillerine kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the participation banking sector in Türkiye is examined comprehensively, focusing on the development of public and private participation banks and analyzing their financial performance based on selected indicators. Participation banking, as a key component of the Islamic finance system, plays an important role in channeling idle savings excluded from the conventional banking system into the economy and supporting the real sector. Based on data from the year 2023-2024, the financial performances of public and private participation banks operating in Türkiye were evaluated using a multi-criteria decision-making approach. The findings reveal that, for the period under review, private participation banks outperformed their publicly owned counterparts in terms of financial performance.