Reddedilme duyarlılığının ebeveyn tutumları ve sosyometrik statü bakımından incelenmesi
Examinig rejection sensitivity in terms of parent attitudes and sociometric status
- Tez No: 530903
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA ERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Reddedilme Duyarlılığı, Ebeveyn Tutumları, Rejection sensitivity, parenting styles
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Reddedilme duyarlılığı, özellikle çocukluk döneminden başlayarak ileriki yaşam dönemlerine de etki eden önemli bir konudur. Bu nedenle bu araştırmada ergenlerin reddedilme duyarlılığı öfke ve anksiyete boyutlarının ebeveyn tutumları ve sosyometrik statüleri bakımından ne düzeyde yordandığı incelenmiştir. Araştırma ölçekleri, 2017-2018 eğitim öğretim yılında ortaöğretim 6. ve 7. sınıfa devam eden 200 özel okul öğrencisine uygulanmıştır. Araştırma kapsamında; 'Çocuklar için Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği', 'Anne Baba Tutumu Ölçeği' ve 'Sosyometrik Test' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; reddedilme duyarlılığı öfke ve anksiyete boyutları, sosyometrik statü ve ebeveyn tutumları bakımından anlamlı düzeyde yordanmıştır. Bunun yanı sıra çocukların sosyometrik statüsüne göre yapılan kıyaslamalarda, popüler olan çocukların reddedilme duyarlılığı öfke ve anksiyete boyutunda düşük çıkarken, reddedilmiş/popüler olmayan çocukların reddedilme duyarlılığı öfke ve anksiyete boyutunda yüksek çıkmıştır. Bulgular araştırmada çıkan sonuçlara göre yorumlanmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rejection sensitivity is an important issue that especially affects later life periods, starting with childhood. For this reason, in this study two dimensions (anger and anxiety) of the rejection sensitivity of adolescents was investigated in terms of parental attitudes and sociometric status. Measures were applied to 200 private school students who attended 6th and 7th grade in the academic year 2017-2018. Child Disability Sensitivity Scale, Parent Attitude Scale and Sociometric Test were administred respectively. According to the results, two dimensions (anger and anxiety) of the rejection sensitivity was significantly predicted by sociometric status and parental attitudes. In addition, compared with the sociometric status of children, the rejection sensitivity of popular children was low in both anger and anxiety, while the rejected / unpopular children was high in both anger and anxiety. The findings were discussed according to the results of the research.