Algılanan ebeveyn tutumları ile sosyal kaygı arasındaki ilişkide yalnızlık ve reddedilme duyarlılığının aracı rolü
The mediating role of loneliness and rejection sensitivity in the relationship between perceived parental attitudes and social anxiety
- Tez No: 938707
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumları, Sosyal Kaygı, Yalnızlık ve Reddedilme Duyarlılığı, Parental attitudes, Social Anxiety, Loneliness and Rejection Sensitivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin algıladıkları ebeveyn tutumlarının sosyal kaygı ile ilişkisini ve bu ilişkide yalnızlık ve reddedilme duyarlılığının aracı rolünü incelemektir. Araştırma, Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri 398 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu, Ruls-6 Yalnızlık Ölçeği, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği ve Yetişkin Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS 27.0) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, ebeveyn tutumları ile sosyal kaygı arasında ilişki olduğunu ve sosyal kaygının duygusal sıcaklık ebeveyn tutumu ile negatif, reddedici ve aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ile pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca bulgular, yalnızlık ve reddedilme duyarlılığının bu ilişkide aracı rol oynadığını göstermiştir. Bazı demografik değişkenlere göre ise, ebeveyn tutumları, yalnızlık, reddedilme duyarlılığı ve sosyal kaygı düzeylerinde farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Mevcut araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ebeveyn tutumlarının bireylerin sosyal kaygı durumunu etkileyebileceğini ve bu ilişkide yalnızlık ile reddedilme duyarlılığının dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between perceived parental attitudes and social anxiety and the mediating role of loneliness and rejection sensitivity in this relationship. The study was conducted with 398 volunteer participants aged 18 years and over living in Turkey. Socio-Demographic Information Form, Abbreviated Perceived Parental Attitudes Scale-Child Form, Ruls-6 Loneliness Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale and Adult Rejection Sensitivity Scale were applied to the participants. The findings obtained from the research were analysed using the Statistical Program for Social Sciences (SPSS 27.0). The results of the study showed that there was a relationship between parental attitudes and social anxiety and that social anxiety was negatively associated with emotional warmth parental attitude and positively associated with rejecting and overprotective parental attitudes. The findings also showed that loneliness and rejection sensitivity played a mediating role in this relationship. According to some demographic variables, it was concluded that there were differences in parental attitudes, loneliness, rejection sensitivity and social anxiety levels. In line with the results obtained from the current study, it is revealed that parental attitudes may affect the social anxiety status of individuals and loneliness and rejection sensitivity should be taken into consideration in this relationship.