Mikayıl Müşfiq ile Ataol Behramoğlu'nun şiirlerinin karşılaştırmalı çözümlenmesi
Comparative analysis of poems of Mikayil Mushfiq and Ataol Behramoğlu
  1. Tez No: 530912
  2. Yazar: KHAZAN AZIZOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANZADE GÜZELOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ataol Behramoğlu, Mikayıl Müşfik, Karşılaştırma, Şiir, Aşk, Ölüm, Özgürlük, Mücadele, Ayrılık, Ataol Behramoglu, Mikail Mushfig, Love, Death, Freedom, Struggle, Separation, Poetry, Harmony
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzde yaşayan Türk şairi Ataol Behramoğlu ve XX. asır Azerbaycan şairi Mikayıl Müşfik'in şiirlerinde ortak olan aşk, ölüm, ayrılık, özgürlük, mücadele kavramları seçilmiştir. Her iki şairin bu kavramları ortakolarak incelenecektir. Bunun için Mikayıl Müşfik ile Ataol Behramoğlunun uygun şiirleri seçilerek bir araya getirilimiştir. Her iki şairin tercih ettiği şiirler daha çok sosyal-toplumsal konulu şiirlerdir. Bu nedenle de şiirlerinde rastlanan bu aşk, ölüm, ayrılık, özgürlük, mücadele kavramları incelenecek, aralarındaki benzer ve farklı hususlar dikkate alınacaktır. Mikayıl Müşfik ile Ataol Behramoğlu'nun şiirlerinde söz konusu düşüncelernasıl kullanılmış, hangi boyutlarda vasf olunmuştur? Onların şiirlerinin en önemli özelliğini, amacını neler kapsamaktadır? Bu çalışmada bu sorulara açıklık getirilecek, şiirlerin amacı ve ana fikri tartışılacaktır. Birinci bölümde kavramlar, şairlerin kimliği ve edebi kişiliği, Ataol Behramoğlu'nun kimliği ve edebi kişiliği ve Mikayıl Müşfik'in kimliği ve edebi kişiliği araştırılmıştır. İkinci bölümde mücadele kavramı, Mikayıl Müşfik'te mücadele kavramı ve Ataol Behramoğlu'da mücadele kavramı tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde ayrılık kavramı, Mikayıl Müşfik'te ayrılık kavramı Ataol Behramoğlu'da Ayrılık Kavramı üzerine araştırma yapılmıştır. Dördüncü bölümde ölüm kavramı, Mikayıl Müşfik'te ölüm kavramı, Ataol Behramoğlu'da ölüm kavramı incelenmiştir. Beşinci bölümde aşk kavramı, Mikayıl Müşfik'te aşk kavramı, Ataol Behramoğlu'da aşk kavramı irdelenmiştir. Altıncı bölümde özgürlük kavramı, Mikayıl Müşfik'te özgürlük kavramı, Ataol Behramoğlu'da özgürlük kavramı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this diploma study, the theme of love, death, separation, freedom, struggle in the poems of Turkish poet Ataol Behramoglu and the 20 th century Azerbaijani poet Mikayil Mushfiq have been selected. Poems of the same poets have been analyzed together. For this purpose, Mikail Mushfiq and Ataol Behramoglu's poems have been selected and brought together. The selected poems of both poets are more social-public-themed poems. Therefore, love, death, separation, freedom, struggle in their poetry will be investigated in a similar and different ways between them. How are the themesin the poems of Mikail Mushfig and Ataol Behramoglu used and described? What are the most important aspects of their poems? In this study, these questions will be clarified and the purpose of their poetry will be examined.