Uluabat Gölü'nün turizm potansiyeli
Tourism potential of the Uluabat Lake
  1. Tez No: 530949
  2. Yazar: GÜL İKBAL FIRINCI
  3. Danışmanlar: PROF. ÜNAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Turizm Coğrafyası, Uluabat Gölü, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Turizm Potansiyeli, Bursa, Tourism Geography, Uluabat Lake, Tourism, Sustainable Tourism, Tourism Potential
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Ülkelerin ekonomik gelirleri içerisinde turizm sektörünün payı her geçen gün daha çok artmaktadır. Turistik yerlerin bu sektörden faydalanabilme potansiyelleri, ülke ekonomisi içindeki yerlerinin belirleyici unsurudur. Bir bölgenin turizm kaynaklarının potansiyelini ortaya koymak için, öncelikle o bölgede turizmin uygulanabilirliği için gerekli koşulları saptamak gerekir. Bu doğrultuda Uluabat Gölü ve yakın çevresinin turizm kaynakları ortaya konulmaya çalışılmıştır.“Uluabat Gölü'nün Turizm Potansiyeli”adlı bu çalışmanın birinci bölümünde; sahanın başlıca özelliklerine, ikinci bölümünde; göl ve çevresinin fiziki coğrafya ve beşeri coğrafya özelliklerinin turizm ile etkileşimine, üçüncü bölümünde; göl ve yakın çevresinin turizm potansiyeline değinilmiştir. Turizm potansiyeli kapsamında var olan alternatif turizm türleri ele alınıp, her başlık altında örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, turizmin göl ve yakın çevresine etkileri, çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel etkiler başlıklarında ayrıntılı olarak işlenmiştir. Uluabat Gölü, bünyesinde barındırdığı biyoçeşitlilik ile Türkiye'de yer alan önemli sulak alanlardandır. Bununla birlikte gölün yakın çevresinde var olan yerleşimlerin bünyesindeki doğal ve kültürel değerlerle yüksek bir turizm potansiyeli olan göllerdendir. Bu değerlerden bazılarının çoğu kişi tarafından bilinmeyişi gölün turizm kapsamında ele alınmaması ve bilgilendirilmemesi nedeniyledir. Bu çalışma ile farkındalık oluşturularak göl ve yakın çevresindeki güzelliklerin sürdürülebilir turizm kapsamında korunması ve turizmin daha da geliştirilmesi ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The economic income obtained through tourism sector in countries is increasing day by day. The potential of touristic places to benefit from this sector is the determining factor in their place in the national economy. In order to reveal the potential of tourism resources of a region, it is necessary to determine the conditions necessary for the applicability of tourism in the region. In this perspective, the sources of tourism of Uluabat Lake and its vicinity are tried to be discussed in this paper. In this thesis that titled as“Tourism Potential of the Uluabat Lake”, the general geographical characteristics of the site, the tourism potential it has and the effects of tourism are mentioned. General geographic features of the lake, information on geology, geomorphology, hydrography, climate characteristics, flora and fauna are covered as well. In addition, under the title of human geography; population, settlement and economic characteristics are discussed and interaction with tourism is explained. In the tourism potential section, the types of tourism applied in the lake and its vicinity are discussed and examples are given under each title. In the last chapter, information is given about the environmental, economic and socio-cultural effects of tourism. Uluabat Lake is the research area, which is one of the important wetlands in our country with its biodiversity. However, it is one of the lakes that have a high tourism potential with the natural, historical and cultural values in the settlements located in the vicinity. The fact that some of these are not known to most people made the lake unable for sustainable tourism. With this study, awareness has been created and the protection of the beauties in the lake and its surroundings in the scope of sustainable tourism and its further development is foreseen.