Epitelyal over kanserinde hematolojik parametrelerin klinikopatolojik parametreler, yaşam süresi ve platin direnci ile ilişkisi
The relationship between hematological parameters and clinicopathological parameters, survival time and platin resistance in epithelial ovarian cancer
  1. Tez No: 530968
  2. Yazar: SAMET KIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AYTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Over ca, hematolojik parametreler, NLO, PLO platin direnci, Ovarian carcinoma, hematologic parameters, NLR, PLR, platin resistance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Her kanser tipi, kanser veya host hücrelerinden salgılanan sitokinler sayesinde az veya çok oranda inflamatuar belirteçlerin ortaya çıkmasına neden olur. Beyaz küre ve nötrofil sayımı, trombosit sayımı ile C-reaktif protein ve albümin düzeyi ölçümleri; solid kanser tiplerinde en çok çalışılan inflamatuar belirteçlerdendir. Epitelyal over kanserlerinde absolut nötrofil sayısı, trombosit veya lenfosit sayılarında artış olduğu; nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranlarında değişiklikler olduğu bildirilmiştir. Hatta bazı çalışmalarda bu belirteçlerin prognozla ilişkili olabileceği de iddia edilmiştir. Biz bu çalışmada, bahsi geçen ve tam kan sayımından elde edebileceğimiz bu sistemik inflamatuar yanıt belirteçlerinin epitelyal over kanserinde klinikopatolojik belirteçler ile, tam ve hastalıksız yaşam süresi ile ilişkisini ve platin direnci ile arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Ocak 2012- Aralık 2018 tarihleri arasında, hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, over kanseri ön tanısı veya başka bir endikasyon ile ameliyat olmuş ve patoloji sonucu over kanseri olarak gelen 116 olgu retrosektif olarak değerlendirildi. Tüm olguların yaşı, operasyon tarihi, postoperatif patolojik inceleme sonucu bulunan tümörün histolojisi, evresi, lenfovasküler alan invazyon varlığı, omentum tutulumu, pelvik lenf nodu tutulumu gibi klinikopatolojik veriler değerlendirildi. Ayrıca ameliyat veya kemoterapi sonrası rekürrens gelişimi ve yaşam süresi de değerlendirildi. Hastaların preoperatif hemogramlarından retrospektif olarak nötrofil /lenfosit ve trombosit / lenfosit oranları elde edildi. NLO ve PLO ile klinikopatolojik parametreler, nüks ve survi arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmanın sonunda NLO ve PLO'nun intraoperatif omentum ve lenf nodu tutulumu, asit varlığı ve LVSI olup olmadığı konularının öngörülmesinde faydalı olduğu bulundu. Sonuç olarak over kanserinde preoperatif hematolojik parametrelerin, özellikle de sistemik inflamatuar yanıt belirteçlerinin, hastalığın postoperatif dönem klinikopatolojik seyrinin, nüks ve survinin öngörülebilmesi konusunda belirli sensitivite ve spesifisite ile bilgi sağlayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Every cancer type results in appearance of inflammatory response markers due to the cytokines secreted by the cancer or the host cells. White blood cells and neutrophils, thrombocyte count, C-reactive protein and albumin are among the most commonly assessed inflammatory response markers in solid cancer types. In epithelial cancers an increase in absolute neutrophil, thrombocyte and lymphocyte numbers and changes in neutrophil / lymphocyte (NLR) and platelet / lymphocyte ratios (PLR) have been reported. Even in some studies an association has been suggested with these markers and prognosis. In the present study we aimed to assess if there is a relationship between systemic inflammatory response markers derived from complete blood count and clinico-pathologic results, overall and disease free survival and platin resistance in ovarian carcinomas. With this purpose we evaluated retrospectively 116 patients who were operated with the diagnosis of ovarian cancer or any other indication and whose pathologic examinations confirmed ovarian cancer between January 2012 and January 2018 in our clinic. All the clinico-pathologic data including patients' age, operation time, tumor histology, stage, presence of lymphovascular space invasion, omentum metastasis and lymph node metastasis were assessed. In addition relapse rate and the overall survival were investigated. NLR and PLR were obtained retrospectively from the preoperative complete blood counts of the patients. Any association between clinicopathologic parameters, recurrence and survival and NLR and PLR was assessed statistically. At the end of the study NLR and PLR were found to be beneficial in terms of prediction of intraoperative omentum and lymph node metastasis, presence of ascites and LVSI. In addition they were found to be associated with the recurrence and survival. In conclusion preoperative hematologic parameters, especially systemic inflammatory response markers, may provide data in terms of postoperative clinico-pathologic progression, prediction of recurrence and survival with notable sensitivity and specificity in ovarian cancer.