Engellilere yönelik yerel yönetim hizmetleri: Bursa Büyükşehir Belediyesi örneği
Local government services for disabled persons: The case of Bursa Metropolitan Municipality
- Tez No: 531139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, sosyal belediyecilik, engelliler, büyükşehir belediyesi, Local goverments, social municipality, disabled people, metropolitan municipality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu araştırmanın amacı, yerel yönetimlerin engellilere yönelik ne tür hizmetler sunduğunu örnek bir büyükşehir belediyesi çerçevesinde incelemektir. Araştırmanın konusu, Bursa BŞB'nin sosyal belediyecilik bağlamında engellilere yönelik sunduğu hizmetler ile sınırlandırılmıştır. Bu araştırma, sosyal bilimler alanında yapılan nitel bir araştırmadır. Bu doğrultuda araştırma konusuna uygun veriler doküman incelemesi ve görüşme teknikleri kullanılarak elde edilmiştir. Bu veriler Bursa BŞB kurumsal yapısında engellilere yönelik hizmet sunumunu gerçekleştiren birimlerden elde edilen dokümanlar ve ilgili birimlerde görevli kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmeler ile araştırma verileridir. Bu çalışmanın evrenini Bursa BŞB oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi belirtilen evren içerisinden amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen Engelliler Şube Müdürlüğü ve BŞB'nin ilgili birimi olan Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi'dir. Bursa BŞB'nin sosyal belediyecilik bağlamında engellilere yönelik uyguladıkları hizmetlerin ortaya konulması amacıyla elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak tasnif edilmiştir. Araştırmada Bursa BŞB'nin engellilere yönelik eğitim, bakım ve sağlık, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet, sosyal yaşam ile istihdam hizmetleri sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sunulan hizmetlerinde projeler ile desteklendiği tespit edilmiştir. Bu hizmetlerden Bursa BŞB'nin erişebilirlik ve ulaşabilirlik hizmetleri ve Engelsiz Yaşam Merkezi ile sosyal yaşama dair hizmetlerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Bu hizmetlerinin amaçları da engellileri toplumsal yaşama dahil etmek, istihdamını sağlamak, kent içerisinde ulaşımı ve erişimi sağlamak, sosyalleşmelerini sağlamak, sağlıklı yaşam sürdürmelerini sağlamak ve diğer bireyler tarafından farkındalık oluşturmak gibi çok boyutlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine what kind of services are offered to the disabled by local governments within the framework of a sample metropolitan municipality.The subject of the study is limited to the services provided by Bursa BŞB for the disabled people in the context of social municipality. This research is a qualitative research in the social sciences. In this context, data related to the research subject were obtained by using document analysis and interview techniques. These data are research data that the documents obtained from the units that provide service for disabled people in the institutional structure of Bursa BŞB and the interviews conducted with the attendants of the relevant units. Bursa BŞB constitutes the universe of this study. The sample of the study is the Disability Branch Directorate and the Bursa City Council Disability Assembly, which were selected using the purposive sampling method from the specified universe. The data obtained for the purpose of revealing the services for disabled people in the context of social municipality of Bursa BŞB were classified by using content analysis. In the study, it was concluded that Bursa BŞB's services related to disabled people, education, health and health, accessibility and socialization, social assistance and social services and social life services were concluded.In addition, it has been determined that the services offered are supported with projects.It has been seen that these services are concentrated in the services of the Bursa BŞB for accessibility and accessibility services and the Center for Handicapped Life and social life.The objectives of these services are to include people with disabilities in social life, to provide employment, to provide access and access within the city, to enable them to socialize, to ensure healthy living and to raise awareness by other individuals.