The effect of floor management practices in grape orchards on weeds, vine growth and yield, powdery mildew and soil properties
Bağ alanlarında zemin yönetim uygulamalarının yabancı otlar, bağ gelişimi ve verim, külleme ve toprak özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 531242
  2. Yazar: MOHAMMED SABRI YOUSIF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN IŞIK, PROF. DR. WAZEER A. HASSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, malç, bağ, toprak özellikleri, Weeds, mulches, vine, soil proporties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırma sentetik ve organik malçları içeren alternatif alternatif yabancı ot mücadele yöntemlerinin etkinliğinin belirlenmesi amacı ile sulama yapılan bağlarda Mayıs 2017-Eylül 2018 arasında yürütülmüştür. Bu uygulamalar, yabancı ot kontrolü, bağ performansı, toprak yapısı ve bağ küllemesine etkileri açısından glifosat uygulaması ile karşılaştırılmıştır. Deneme alanında en yaygın bulunan yabancı otlar Echinochloa crus-galli, Phalaris minor ve Digitaria sanguinalis olmuştur. Kuru yaprak, ağaç kabuğu ve buğday samanı taze bağ biyokütlesini % 44 artırmıştır. Örtücü bitki olarak kullanılan çavdar ve siyah polietilen malç uygulaması kış geriye doğru ölümlerini % 59.74 ve% 70.45 oranında azaltmıştır. Uygulamaların tomurcukların canlılığı üzerine etkileri % 79 ile% 83 arasında değişmektedir. Mart 2018'de, hayvan gübresi, sentetik jeotekstil malç, siyah naylon ve el çapası yapılan parsellerde sürgün uzunluğu % 15.97-19.89 oranında artmıştır. Nisan ve Mayıs aylarında, bu uygulamalar etkisini sürdürmüş ve sürgün uzunluğunu % 16 ve % 19'dan fazla artırmıştır. 6 aylık malç uygulamalarından sonra Mayıs ayında sentetik malç ve glifosat uygulanan parsellerde hiç yabancı ota rastlanılmamıştır. Temmuz ayında en yüksek yabancı ot yoğunluğu C. acutum ile (% 45.8) el çapası yapılan parsellerde tespit edilmiştir. Bağ yaprak alanı, sentetik jeotekstil malç, siyah polietilen naylon ve gilifosat uygulanan parsellerde, 177.45, 171.43 ve 172.35 cm2'ye yükselerek önemli ölçüde artmıştır. Sentetik jeotekstil malç ve siyah polietilen naylon uygulanan parsellerde yaprak petiollerinin yüksek N ve K içerirdiği ancak P yönünden uygulamalar arasında istatistiki olarak bir farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir. The thicker mulch layer of CM was the best in preserving soil moisture (14.32%) compared to 7.31% in control, and elevated soil carbon to 2.29% and optimum C/N to 27.26. Finally, most of the mulching practices demonstrated inhibitory effects on disease incidence and severity of powdery mildew. Toplam kök yoğunluğu 20-40 cm toprak derinliğinde 0.498 mg/g toprağa kadar gelişmiştir ve bu büyük ölçüde odunsu köklere ve ince kök yoğunluğuna bağlıdır. Ağaç kabuğu ve hayvan gübresi uygulanan parseller verimi etkileyen en iyi parseller olarak tespit edilmiş olup, bu her bir bağ 5.15 ve 5.88 kg meyve üretmiş, ortalama salkım ağırlığı ise sırasıyla 271 g ve 346 g olarak tespit edilmiştir. Uygulamaların meyve suyu pH ve toplam kuru madde oranına etkisi açısından farklılık oluşmamıştır. Hayvan gübresinde daha kalın malç tabakası, toprak nemini (% 14.32), kontrolde % 7.31 ve toprak karbonunu% 2.29'a ve optimum C / N'den 27.26'ya kadar korumada en iyi sonucu vermiştir. Ayrıca malç uygulamaları hastalık oranı ve külleme şiddeti üzerinde inhibitör etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation was carried out during May 2017 to September 2018 in irrigated vineyards to estimate the efficiency of alternative weed management practices including synthetic and organic mulches. These were compared with glyphosate for weed control, grapevine performance, soil health, and powdery mildew incidence. The most abundant weeds were: Echinochloa crus-galli, Phalaris minor and Digitaria sanguinalis. Each of leaf litter (LL), woodchips (WCH), and wheat straw (WS) enhanced fresh shoot biomass by 44%. Application of rye cover crop and black polyethylene (BP) decreased winter dieback by 59.74% and 70.45%. Buds viability ranged between 79% and 83% in the practiced plots. During the March 2018, shoot length was increased by 15.97-19.89% in plots applied with composted manure (CM), synthetic mulches of geotextile (GEO), BP, and hand weeding (HH). During April and May, these practices continued their effect and increased the shoot length by 16% and more than 19%. After six months of mulching, there was no weed cover in May in plots of synthetic mulches and glyphosate. In July, the highest weed density of C. acutum (45.8%) was found in the HH plots. Vine leaf area at bloom increased significantly to 177.45, 171.43, and 172.35 cm2 when practiced with GEO, BP, and glyphosate. Leaf petioles contained high N and K in the vines mulched with BP and GEO whereas P content was non-significant. The total root density developed to 0.498 mg/g soil at 20-40 cm soil depth and this depended greatly on woody roots and fine root density. At harvesting, WCH and CM were the best mulching in yields, and each vine produced 5.15 and 5.88 kg fruit, the average cluster weight was 271 g and 346 g. Grapes juice pH and TSS did not varied in most plots. The thicker mulch layer of CM was the best in preserving soil moisture (14.32%) compared to 7.31% in control, and elevated soil carbon to 2.29% and optimum C/N to 27.26. Finally, most of the mulching practices demonstrated inhibitory effects on disease incidence and severity of powdery mildew.