Geçirimsizlik perdesi yapım yöntemleri ve Sulakyurt barajı slurry trench (bulamaç hendeği) uygulaması
Imperviousness curtains construction procedures and Sulakyurt dam slurry trench method of application
- Tez No: 531249
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BEKİR KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçirimsizlik perdesi, Bulamaç hendeği, Plastik beton, Imperviousness curtains, Slurry trench, Plastic concreate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Geçirimsizlik perdeleri; temiz veya kirli yeraltı sularının, zeminde mevcut diğer akışkanların hareket etmesini engelleyen duvarlardır. Barajlar yüksek geçirimli zeminler üzerine inşa edilecekse, temel zemininden oluşacak sızma ve erozyonu kontrol etmek için geçirimsizlik önlemleri alınması gerekmektedir. Tez kapsamında önce geçirimsizlik perdesi yapım yöntemleri ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. Uygulama bölümünde ise ön yüzü beton kaplı kum çakıl dolgu baraj olan Sulakyurt Barajı tanıtılmış, memba batardosu kreti temel zemin özelliklerine değinilmiş ve alınan geçirimsizlik önlemlerinden bulamaç hendeği (slurry trench) uygulaması anlatılmıştır. Sulakyurt Barajının inşa edildiği yerdeki talveg zemin profili, 40 m' ye ulaşan alüvyon; çakıl içerikli siltli killi kum (SC – GC) ve siltli kil (CL - ML) ara tabakalarından oluşmaktadır. Temel zeminin permeabilitesi 10-3 cm/sn olup geçirimli özellik göstermektedir. Geçirimli özellikteki temel zemininde sızma problemlerini en düşük seviyeye indirmek için yapılan bulamaç hendekleri plastik beton kullanılarak oluşturulmuştur. Perdelerin imalatı esnasında kullanılan teknikler ve kontrol kriterleri çalışmalarına tez kapsamı içerisinde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Imperviousness curtains are the walls that provide clean and polluted groundwaters or some other fluids on the ground to be stationary. If dams are built into highly permeable ground, it is a need to take precautions for controlling of the leak and erosion on the base ground. Firstly, in the thesis, there is examined general information about the imperviousness curtains construction procedures. On the other hand, in application side , Sulakyurt Dam whose sand-gravel fill dam that's front face is covered by concrete is described and basic ground properties of spring up-stream crest is mentioned beyond the slurry trench application that is one of the imperviousness precaution. At the thalweg's soil profile that Sulakyurt Dam is built on, alluvium that reaches 40 m consists of the combination of intermediate level of silty clay containing gravel sand (SC - GC) and silty clay (CL - ML). Furthermore, while the permeability of coefficient of the base ground is 10-3cm/s, it shows permeable characteristic. The slurry trench application that is made for decreasing the leak problems of the permeable characteristic ground to minimum level are constructed by plastic concrete. Used techniques and control criteria during the constructions of the walls is mentioned as a scope of this study.