Oil prices, gold prices and stock markets: Evidence from BRICS and MINT economies
Petrol fiyatları, altın fiyatları ve hisse senedi piyasaları: BRICS ve MINT ekonomilerinden bulgular
  1. Tez No: 531264
  2. Yazar: KENAN TÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM TURGUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS, MINT, Gelişmekte olan Ülkeler, Hisse Senedi Piyasaları, Altın Fiyatları, Petrol Fiyatları, VAR, Panel Granger Nedensellik, BRICS, MINT, Emerging Markets, Stock Markets, Gold Prices, Oil Prices, VAR, Panel Granger Causality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada petrol fiyatları, altın fiyatları ve hisse senedi fiyatları arasındaki ilişki, gelişmekte olan ülkelerin perspektifinden, 2007 sonlarında ortaya çıkan finansal kriz öncesi ve sonrasını kapsayan 16 yıllık bir dönemde ele alınmıştır. BRICS ve MINT ülkelerine ağırlık veren çalışma, ilk olarak her ülke için 2000:01 ve 2015:12 dönemleri arası aylık veri kullanarak, söz konusu değişkenler arasındaki dinamik bağlantıları öncelikle VAR kurgusu ile ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. VAR analiz sonuçları makroekonomik göstergeler ve finansal değişkenler arasındaki bağlantılar için bazı ipuçları vermektedir. Bu doğrultuda, faiz oranları ve para biriminde değer kaybı ile hisse senedi fiyatları arasında negatif ilişki ve enflasyondan korunma aracı olarak altına yönelmeyi destekleyecek şekilde enflasyon ile altın fiyatları arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte VAR analizleri sonucunda bu ülkeler için hisse senetleri, petrol ve altın fiyatları arasında istikrarlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışmanın ikinci kısmında başvurulan panel nedensellik kurgusu ise daha net bulgular sağlamaktadır: Hisse senedi fiyatlarından petrol fiyatlarına Granger Nedensellik bağlantısı bulunmakla beraber, bu bağlantıya BRICS ülkeleri için kriz öncesi dönemde rastlanmamıştır. Bu bulguya göre, söz konusu ülkelerin hisse senedi fiyatları, petrol fiyatlarının tahminlenmesi için bir gösterge olarak kullanılabilir. Altın fiyatları ve hisse senedi fiyatları arasında bağlantıya rastlanmamıştır. Altına ilişkin güvenli liman argümanlarını destekleyecek bir bağımsızlık faktörü olarak yorumlanabilecek olan bu bulgu, aynı zamanda analize konu olan dönem itibariyle şiddetle dalgalanan hisse senedi fiyatları ile kıyaslandığında altın fiyatlarının göreceli olarak daha dengeli bir seyir izlediği gerçeği ile doğrulanabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between oil prices, gold prices and stock markets from emerging markets' perspective during a 16-year period that covers before and after the financial crisis that emerged in late 2007. Focusing on BRICS and MINT economies, the study first tries to capture the dynamic connections between these variables for each individual country in a VAR setting by using monthly data from 2000:01 to 2015:12. Second, these economies are examined in a panel setting in order to test for Granger Causality. Output from the VAR estimations give hints about connections between national macroeconomic indicators and some of the financial variables: Negative link between interest rates and currency depreciation on stock prices and positive link between inflation and gold prices, which can support the idea that gold can be used protection against inflation. However, VAR analyses fail to detect consistent ties between stocks markets, gold prices and oil prices of these economies. The study then proceeds with a panel setting which provides clearer results: Stock market prices Granger Cause Brent oil prices, although the connection is lost for BRICS during pre-financial crisis period. This finding indicates that stock market prices of these economies can be used as a predictor of oil prices. There is no causality between gold prices and stock market prices, which can be interpreted as an independence factor to support the safe-haven arguments. This view is also justified by the relatively steady trend of gold prices during the examination period, where stock prices fluctuate drastically.