The EFL pre-service teachers' phonological processing, evaluation of their phonetic awareness and pedagogical needs
İngiliz dili eğitimi öğretmen adaylarının fonolojik işleme süreçleri ile fonetik farkındalıkları ve pedagojik gereksinimlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 531289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY YAĞIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Telaffuz eğitimi, tutumlar, zorluklar, fonolojik farkındalık, İngilizce Öğretmenleri, pedagojik gereksinimler, Pronunciation Education, attitudes, difficulties, phonological awareness, EFL pre-service teachers, pedagogical needs
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Amaç: Bu çalışma İngilizce Öğretmenliği adaylarının İngilizce telaffuzu ve telaffuz eğitimine karşı tutumlarını, fonolojik farkındalıklarını, İngilizce telaffuzu ile ilgili zorluk ve problemlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, telaffuz eğitiminin İngilizce Öğretmen adaylarının telaffuz gelişimi üzerine etkileri ve bu veriler ışığında belirlenen ihtiyaçları doğrultusunda önerilerde bulunmak hedeflenmektedir. Yöntem: Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Anket, ön test / son test ve mülakat yoluyla hem nitel hem de nicel veriler elde edilmiştir. Nicel veri toplama sürecine 107 öğretmen adayı katılmıştır. Katılımcıların telaffuza karşı tutumları ile ilgili veri toplamak için telaffuz tutum ölçeği kullanılmıştır. Telaffuz eğitiminin etkilerini belirlemek için araştırmacı tarafından İngilizce Öğretmenliği adaylarına bir dönem boyunca İngilizce telaffuzunun parçasal ve parçaüstü birimlerinin öğretimini içeren İngilizce telaffuz eğitimi verilmiştir. Sürecin başında ve sonunda verilen eğitimin etkilerini belirlemek için testler yapılmıştır. Ön test/ son test uygulaması için bir okuma parçası seçilerek katılımcıların okumaları istenmiş ve performansları ses kaydına alınmıştır. Nitel veri toplama sürecinde ise 6 öğretmen adayı ile görüşme yapılmıştır. Veri çeşitlemesi toplanan nicel ve nitel verilerin birbiriyle tutarlı olduğunu göstermiştir. Sonuç: Katılımcılar genel olarak telaffuza karşı olumlu tutum sergilemiştir. Öğretmen adaylarının İngilizce telaffuzu ile ilgili birtakım zorluk ve problemleri olduğu da çalışmanın bulguları arasındadır. Diğer taraftan İngilizce öğretmen adaylarının aldıkları eğitim sonunda hem parçasal ve parçaüstü birimlerde hem de anlaşılabilirlik konusunda büyük oranda gelişim gösterdikleri ortaya çıkmaktadır. Fakat bazı katılımcıların İngilizcedeki birtakım ses ve yapıların telaffuzunda sahip oldukları zorluk ve problemlerin eğitim süreci sonunda tam olarak giderilmediği gözlenmiştir Yapılan araştırma sonucunda, yabancı dil eğitimini alan öğrencilerin telaffuz bilgi, beceri ve farkındalıklarını artırmak için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed at investigating EFL pre-service teachers' attitudes toward pronunciation and pronunciation teaching, their phonological awareness, difficulties and problems regarding English pronunciation. Another purpose was to explore the outcomes of pronunciation instruction on EFL pre-service teachers' phonological development and based on the findings to provide suggestions taking learners' pedagogical needs into consideration. Method: The study was conducted using a mixed methods research design. 107 EFL pre-service teachers participated in the quantitative phase of the study. The quantitative instruments were Pronunciation Attitude Inventory, pre- and post-tests. During one term, the researcher provided EFL pre-service teachers with pronunciation instruction focusing on segmental and suprasegmental features in English pronunciation. Pre- and post-tests were used to measure to what extent language learners improved their pronunciation in English. Also, pre/post tests were implemented using a reading passage and participants' performances were recorded through a tape recorder. The qualitative phase of the study included one-on-one interviews with 6 participants. The triangulation of both types of data revealed that quantitative and qualitative findings were highly consistent with each other. Results: The participants had generally positive attitudes toward pronunciation. Also, it was found that they had certain difficulties and problems in English pronunciation while pronunciation instruction improved the participants' pronunciation at the segmental and suprasegmental levels as well as their comprehensibility. However, some participants still had difficulties in English pronunciation even after pronunciation instruction. The findings of the study presented implications for improving the quality of pronunciation education provided for language learners especially EFL pre-service teachers.