Sağlık çalışanlarında stres ve stres yönetimi üzerine bir algı çalışması (Sivas Numune Hastanesi örneği)
A study on stress and stress management in health employees (Sivas sample Hospital example)
- Tez No: 531392
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Stres, stres yönetimi, sağlık çalışanlarında stres, Stress, Stress management, stress of health workers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Stres kavramı içinde bulunduğumuz modern çağda insanların sık sık karşılaştığı önemli sorunlardan birisidir. Büyük şehirlerin kalabalık ve gürültülü oluşu, ekonomik sorunlar, işsizlik ve çalışan insanların iş yükü gibi nedenlerden dolayı insanlar stres yaşamaktadırlar. Yaşanan stres çoğu insanın beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle stres konusu üzerinde önemle durmak gerekmektedir. Çalışmada sağlık çalışanlarında stres ve stres yönetimi hakkında yapılan araştırmada geniş bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Stresin sağlık çalışanlarında meydana getirdiği etkilerini, sağlık hizmetlerine yansımalarını araştırmak ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmıştır. Birinci bölümde stres kavramı, örgütsel stres, stresin sonuçları açıklanmıştır. İkinci bölümde sağlık hizmetleri, sağlık kuruluşları ve sağlık çalışanları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sivas Numune Hastanesinde sağlık çalışanlarına stres üzerine nicel araştırma yöntemlerinden anket metodu uygulanarak bir algı çalışması yapılmıştır. Anket çalışması ise kurumda sağlık hizmeti veren bütün birimlere ve bu birimde çalışan ebe-hemşire, sağlık teknik personeli, doktor, teknik personel olmak üzere çalışan bir gruba gönüllülük esasına göre uygulanmıştır. Anket iki bölümden oluşmakta olup; ilk bölüm çalışanların stres düzeylerini ölçmeye yöneliktir. İkinci bölüm ise kişisel özelliklerin ortaya konulduğu demografik kısımdan oluşmaktadır. Anket sonuçlarına göre; çalışanların stres düzeyleri düşük, orta ve yüksek oranda stres olarak gruplandırıldığında sağlık çalışanlarında stresin mevcut olduğu, mesleki risklerin stresi daha fazla artırdığı ortaya çıkmıştır. Tüm bu sonuçlar neticesinde kurumsal destek, stres yönetiminin geliştirilmesi, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş doyumunun sağlanması ve çalışanların stres etkenlerinin yok edilmesine yönelik çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of stress is one of the most important problems that people face in the modern age. People are experiencing stress because of the crowded and noisy cities, economic problems, unemployment and the workload of working people. Stress experienced affects the physical and mental health of many people negatively. Therefore, it is necessary to emphasize on the subject of stress. A broad literature review was conducted in the study on stress and stress management in health workers. The aim of this study is to investigate the effects of stress on health workers, to reflect the effects on health services and to develop solutions to these problems. In the first chapter, the concept of stress, organizational stress and stress are explained. In the second part, information is given about health services, health institutions and health workers. In the third part, a quantitative research method on stress was applied to health workers in Sivas Numune Hospital and a perception study was conducted. The questionnaire was applied on a voluntary basis to all units providing health services in the institution and a group working in this unit, including midwives-nurses, health technical personnel, doctors and technical personnel. The questionnaire consists of two parts; The first part is aimed at measuring the stress levels of employees. The second part consists of the demographic section where personal characteristics are revealed. According to the results of the survey; When stress levels of the employees were grouped as low, moderate and high stress, it was found that there was stress in health workers and occupational risks increased the stress more. As a result of all these results, it is recommended to work on institutional support, improving stress management, improving working conditions of health workers, ensuring job satisfaction and eliminating stress factors of employees.