Evli kadınlarda çatışma çözme stili ve evlilik uyumu arasındaki ilişki
The relationship between resolution conflict and marriage adjustment of married women
  1. Tez No: 531391
  2. Yazar: ESRA AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Çatışma, Evlilik Çatışması, Çatışma Çözüm Stilleri, Marriage, Marital Adjustment, Conflict, Marriage Conflict, Conflict Resolution Styles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada evli kadınların çatışma çözme stili ve evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Konya ili Güneysınır ve Meram ilçelerinden 100'er olmak üzere toplam 200 evli kadın katılımcıya ulaşılmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Uyum Ölçeği ve Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde; evlilik, evlilik uyumu, evlilik uyumu faktörleri, evlilik uyumuna yönelik ilgili yayın ve araştırmalar, çatışma, evlilik çatışması, çatışma çözme stilleri ve çatışma çözme stillerine yönelik ilgili yayın ve araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın metodolojik sınırları çizilmiş ve elde edilen bulgular üçüncü bölümde ele alınmıştır. Bulguların yorumlanması ise araştırmanın sonuç ve öneriler ile ilgili kısmında yer almaktadır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmış, katılımcıların demografik özellikleri ve ölçeklerden elde edilen veriler ile ilgili çözümlemeler için t-testi, varyans analizi, kruskall wallis, mann whitney u ve korelasyon analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relation between conflict resolution styles and marital adjustment of married women has been aimed in this study. There have been 200 attendants, 100 from Konya, Guneysınır and 100 from Konya, Meram. Data has been collected through Personal Information Form, Marital Adjustment Test and Conflict Resolution Styles Scale. In the fırst part of the study, marriage, marital adjustment, factors in marital adjustment, marital adjustment review of literature, conflict, marriage conflict, conflict resolution styles and conflict resolution styles review of literature have been examined. In the second part, methodological limitations of the study have been discussed and experimental evidence has been studied in the third part. In conclusion and suggestion part, there have also been interpratation of findings. SPSS 24.0 program has been used through data processing. T-test, Variance Analysis, Kruskal Wallis, Mann Whitney U, correlation analysis have been used for the analysis of demographical characteristics of attendants and data collected through the scales.