Neoliberalizm sonrası medyanın hegemonik güç ilişkilerindeki rolü
The role of media after neoliberalism in hegemonic power relations
  1. Tez No: 531431
  2. Yazar: ŞAKİR ERCAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Küreselleşme, Hegemonya, Medya, Neoliberalism, Hegemony, Globalization, Media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Küreselleşme sürecinin getirdiği ulaşım ve bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, kamuoyunu yönlendiren, ikna eden ve rıza üreten kitle iletişim araçlarının hayatımızdaki önemini daha da artırmaktadır. Medya kamuoyunu yönlendirmede çok önemli hale geldikçe, medyayı da yönlendirmek isteyen başka güçler ortaya çıkmaktadır. Kamuoyuna nüfuz edebilmenin en kestirme ve etkili yolu, medyayı etkilemekten ya da manipüle etmekten geçmektedir. Devletler ya da neoliberalizmin temelini oluşturan çok uluslu sermaye grupları, kendi amaçları doğrultusunda iktidar sahibi olmak ya da iktidarını devam ettirmek için ürettikleri siyasetin bir aracı olarak medyayı yönlendirmek istemektedirler. Siyasal iktidarlar, ondan ayrı düşünülemeyen ekonomik iktidarı devam ettirmek için medya gücüne ihtiyaç duymaktadırlar. Özgür, bağımsız ve kimseyle çıkar ilişkisinin olmadığı durumda, medyanın gerçek işlevlerini yerine getirebileceği söylense de, doğrudan ya da dolaylı olarak güç odakları çıkarları gereği buna izin vermek istememektedir.
Özet (Çeviri)
The developments in transportation and information technologies brought about by the globalization process further increase the importance of the mass media in our lives that direct, convince and give consent to the public. As the media become very important in guiding public opinion, other forces are seeking to direct the media. The most direct and effective way to penetrate the public is to influence or manipulate the media. The multinational capital groups, which form the basis of states or neoliberalism, want to direct the media as a tool of politics to produce or maintain power in line with their own purposes. Political powers need media power to maintain the economic power which cannot be considered apart from it. Even though it is said that the media can perform its real functions in the absence of independent, independent and no relation with anyone, the direct or indirect power centers do not want to allow it.