İlkokul müdürlerinin istenmeyen davranışlarına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesi
An investigation the opinion' of primary school teachers about undesired behaviours of school principals
  1. Tez No: 531438
  2. Yazar: ZEHRA DURGUNLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okul müdürü, sınıf öğretmeni, istenmeyen davranış, school principal, primary teacher, undesired behaviour
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ilkokul müdürlerinin istenmeyen davranışlarına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evreni 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Yakutiye ve Palandöken İlçelerine bağlı ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin görüşleri, araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak oluşturulan“Okul Müdürünün İstenmeyen Davranışları Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına bakıldığında, okul müdürlerinin istenmeyen davranışlarının“iletişim ve insan ilişkilerinden kaynaklanan istenmeyen davranışlar”alt boyutunda ve“yönetim şeklinden ve yetki, sorumluluktan kaynaklanan istenmeyen davranışlar”alt boyutunda sınıf öğretmenlerinin kıdemi ve okuldaki öğrenci mevcudu değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Okul müdürlerinin istenmeyen davranışlarının,“iletişim ve insan ilişkilerinden kaynaklanan istenmeyen davranışlar”alt boyutunda okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenine göre anlamlı olarak farklılaştığı görülmüştür. Ancak okul müdürünün istenmeyen davranışlarının“yönetim şeklinden ve yetki, sorumluluktan kaynaklanan istenmeyen davranışlar”alt boyutunda, okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür. Okul müdürlerinin istenmeyen davranışlarının, her iki alt boyut açısından, sınıf öğretmenlerinin cinsiyeti ve okul müdürünün mesleki kıdemi değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür. Sonuç: Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre, okul müdürünün mesleki kıdeminin ve sınıf öğretmenlerinin cinsiyetinin, okul müdürlerinin istenmeyen davranışlarını etkilemediği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin, okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyinin okul müdürlerinin iletişim ve yönetim becerilerine ilişkin istenmeyen davranışlarını etkileyip etkilemediği konusunda, aynı fikirde olmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırmada, okuldaki öğrenci mevcudu ve sınıf öğretmenlerinin kıdeminin okul müdürünün istenmeyen davranışlarını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it was aimed to analyze the opinions' of primary school teachers about undesired behaviours of school principals in terms of some variables. Method: Population of the research consists of primary school teachers working at primary schools which depends on Yakutiye and Palandöken Districts of Erzurum Provincial National Education Directorate in 2016-2017 educational years. In the research, in order to measure opinions of the primary school teachers was obtained by using the“Scale Of School Principals Undesired Behaviours”which was created by getting opinions of expertise by researcher. Findings: According to research findings; it is seen that the undesired behaviours of school principal differ significantly according to variables seniority of primary teachers and number of students in the school, in the sub-dimension of“undesired behaviours caused by communication and human relations”and in the sub- dimension of“undesired behaviours caused by management and authority, responsibility”. It is seen that the undesired behaviours of school principal differ significantly according to variable socio-economic level of schools where they worked at, in the sub-dimension of“undesired behaviours caused by communication and human relations”. However, the school principal's undesired behaviours do not differ significantly according to variable socio-economic level of schools where they worked at, in the sub-dimension of“undesired behaviours caused by management and authority, responsibility”. It is seen that the undesired behaviours of school principal do not differ significantly according to variables gender of primary teachers and professional seniority school principals, in terms of both sub-dimensions. Results: In the research, according to the opinions of the primary teachers, it is concluded that the gender of primary teachers and the professional seniority of the school principal do not affect to the undesired behaviours of the school principals. Besides, it is found out that primary teachers do not agree whether the socio-economic level of the school environment affects the undesired behaviours of school principals regarding communication and management skills. In the research, it is concluded that the primary teachers agree that number of students in the school and the seniority of the primary teachers affect the school principal's undesired behaviours.