Xebat, Kurdistanî niwê ve rojname
Gazete manşetlerinde tema ve konu
  1. Tez No: 531485
  2. Yazar: BARZAN KANABI TAHER TAHER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEMİN OMAR AHMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: manşet, haber ve tema, semantik, pragmatik, Kurdistan bölgesi gazeteleri, Headlines, Topic, Comment, Semantic, Pragmatic, kurdistan newspapers
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Özet Manşet, haber içeriğine yönelik ve okuyucunun zihnini etkilemede çok önemli bir rol oynar, bu nedenle Kurdistan bölgesinde yayın yapan gazete haberleri özellikle haber içerikleri haber ve tema açısından oldukça etkilidir. Gazetelerde bahsedilen haberlerin önemi ve tekrarı üzerine çalışmayı amaç edinen sözdizimi, haber ve konu bir araştırma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Gazete manşetlerinde konu ve tema, Xebat, Kurdistani Niwê ve Rojname gazeteleri adlı bu çalışma sadece 9002 yıllarını esas almıştır. Çalışmanın asıl amacı manşetlerdeki haber ve temaların üzerinde durmak, onları yorumlamak ve sözdizimini incelemektir. Araştırmanın yöntemi giriş ve sonuç bölümü dışında, semantik ve pragmatik bilimleri çerçevesinde yorum özelliklerini sınıflandırmayı kapsamaktadır. Birinci bölüm; gazete dili ve manşet başlıklarından oluşmaktadır. Manşet (terim, tarif, çıkış kaynağı, yapı ve üretkenlik, cümle ve cümle türleri, kaynakça indeksi, duygusal seviye, bilgi planlaması) detaylıca anlatılmaktadır. Bu konuların hepsi bahsi geçen üç gazetenin manşet örnekleriyle açıklanmıştır. Çalışmanın ana gövdesi olan ikinci bölüm haber ve tema konu başlığından oluşmaktadır. Bölüm etraflıca ve uygulamalı olarak şu konulardan oluşmaktadır: haber çerçevesi, haberin kavram dünyası için seçilen kelimeler, bahsedilen alan için medyanın görevi, cümlenin bakış açısı için üstlendiği rol, cümlede bilgi değişim süreci, kaynakçalar vb. Bu bölümde örneklemeler her üç gazete üzerinden yapılmaktadır. Araştırmamızın sonuç bölümünde de manşet cümlelerinin içeriği, sıradan ve sıradışı söz dizimleri, farklı durumlar için fonksiyonel ve pragmatik bakış açıları her üç gazete örnekleriyle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Headlines play a great role in attracting the (receivers') attention and giving importance to the content of the news. For this reason (News Bulletin) has a prominent existent in the headlines of the newspapers of Kurdistan region. In all the news that are being written, there is a kind of ordering which is made from the (News Bulletin) for the sake of emphasizing and certainty of the news, knowledge, and views which are presented. The study is entitled as (News Bulletin in the News Headlines, in Khabat, Kurdistany New, and Rozhnama newspapers as examples) and only the issues of 9002 are taken as examples. The main purpose of the study is to consider the (News Bulletin) of the headlines and paraphrasing them precisely and the study deals with the basics and the way of their ordering. The method of the study, according to discretional method is a description within the semantics and pragmatics. Apart from the preface and conclusions, the study consists of two main chapters. The first chapter is entitled (The language of journalism and headlines). This part focuses precisely on (concept, definition, structure, function, conditions, the ways of composing, sentences and their types, ordering of the materials, the degree of emotion, emotion thrilling, and ordering information.) Each of these are explained by borrowing proper examples from the three newspapers. The second chapter, which is the core of the study, entitled (News Bulletin in the News Headlines) precisely and practically consists of these subchapters (pivot of the study, choosing words for the pivot, the task of media in pivot, critical thinking for the sentence, the process of information sharing in the sentence. Semantic tasks and Topiclization, stress. Pragmatic tasks: Theme, Tail, Vocative, Focus,Topic). In this chapter news headlines of all the three newspapers are presented. The main conclusions of the present study are presenting the aspects of the context of the headline sentences and their order according to their usual and unusual, practical view points and pragmatic tasks in different statistical ways in all the mentioned newspapers.