Philip Glass'ın piyano edebiyatındaki yeri ve öneminin incelenmesi
Investigation of Glass's role and importance in the piano literature
- Tez No: 531597
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN KÜNGERÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Philip Glass, Piyano Müziği, Minimalizm, Philip Glass, Piano Music, Minimalizm
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
ABD.'li besteci Philip Glass, çağımızın en üretken ve en popüler bestecilerinden biridir. Aynı zamanda yaşamı, dünyaya bakış açısı ve fikirleriyle çağımızın en renkli bestecilerindendir. Araştırmada Philip Glass'ın yaşamı ve besteciliği çerçevesinde yirminci yüzyıl ve çağımız piyano müziğine katkıları ele alınmıştır. Glass'ın müzik üslubunu daha iyi anlayabilmek için modernizm döneminde ve postmodern süreçte, sanat ve müzikte meydana gelen değişim ve gelişmeler ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Bu süreçlerde Glass'ın Barok, Caz ve Folk gibi müziğinde birçok etkisel alanlara yer vermesi örneklerle incelenmiştir. Ayrıca, müzikte Minimalizm anlayışının tekrarlı ve eklemeli cümle yapılarıyla şekillenen müziksel üslubu bağlamında, bestecinin yenilikçi arayışlarıyla birlikte çok yönlü yapılara ulaşan müziğinin özgünlüğünü koruyabilmesindeki başarısı gerekçeleriyle ortaya konmuştur. Sonuç olarak bu olguların incelenmesi, bestecinin özellikle olgunluk döneminde çok daha açılımlı zeminlerde özellik gösteren müzik üslubunun tanınması ve kavranmasında önem arz etmiştir. Bestecinin piyano yazısı, genel besteleme üslubuna paralel bir nitelik göstermiştir. Bunun sonucunda Glass'ın piyano üslubunu önemli ölçüde karakterize eden sürekli tekrarlılık fikri, ilerleyen süreçlerde değişime uğrayarak çok daha farklı yapılarda ortaya çıkmıştır. Bu bakımdan bestecinin piyano üslubundaki belli başlı dinamikler, çeşitli örnek eserler üzerinden sınıflandırılmıştır. Tirol Piyano Konçertosu No:1, form yapısı ve armonik unsurların zenginliği ile bestecinin olgunluk dönemini yansıtan en önemli eserlerindendir. Aynı zamanda eser arpej, gam, repete ve oktav gibi birçok piyano tekniğini içermektedir. Bu nedenle bestecinin piyano yapıtlarını nitelikli yorumlara ulaştırabilmek amacıyla, eserin bir örneklem olarak ayrıntılı şekilde incelenmesi uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The U.S. composer Philip Glass is one of the most productive and popular composers of our time. At the same time his ideas and point of view to life he was among the colorful composers of our time. The study covers Philip Glass's contributions to twentieth century and piano music within the framework of his life and composition. In order to understand Glass's music style better, the changes and developments that have taken place in art and music in the modernism and postmodern period have been examined in detail. In these processes, Glass has been examined with examples to include many influential areas in music such as Baroque, Jazz and Folk. In addition, it has been demonstrated in the musical style of Minimalism in the context of the musical style that is formed by the repetitive and articulated sentence structures, and the success of the composer's ability to maintain the originality of the music reaching the versatile structure together with innovative quests. As a result, examination of these phenomena is important for the recognition and comprehension of the music style which composes especially in the maturity period. The piano music language of the composer is in line with the general composing style. As a result, the idea of continuous repetition, which characterizes Glass's piano style to a considerable extent, has emerged in much different ways by changing over time. In this regard, certain dynamics in the composer's piano style is classified through various model works. The Tirol Piano Concerto No. 1 is one of the most important works reflecting the maturity of composer with rich form and harmonic elements. At the same time, the work includes many piano techniques such as arpeggio, gam, repetition and octaves. For this reason, in order to reach a qualified interpretations of the piano works of the composer, it is appropriate to examine the work in detail as a sample.