Yeni medya sanatı üzerine fenomenolojik bir çalışma
A phenomenological study on new media art
- Tez No: 531615
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Yeni Medya Sanatı, Dijital Medya, Dijital Sanat, Mekân, New Media, New Media Art, Digital Media, Digital Arts, Space
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Gelişen teknolojiler ışığında ortaya çıkan Yeni Medya, hem günlük hayatı etkilemiş hem de sanat alanında değişimlere yol açmıştır. Yeni Medya Sanatı her ne kadar sıklıkla kullanılıyor olsa da, tanımlanması ve sınıflandırılması konularında problemlidir. Bu nedenle, bu çalışma Yeni Medya Sanatı olarak adlandırılan olgunun anlamlandırılmasına yoğunlaşmaktadır. Bu bağlam çerçevesinde Araştırmada Yeni Medya Sanatı alanında çalışan sanatçılar, küratörler ve kuramcılarla yarı yapılandırılmış sorular üzerinden görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmeler sonunda, Yeni Medya Sanatı yerine Dijital Medya Sanatı ya da Dijital Sanat kavramının tercih edildiği görülmüştür. Yeni Medya Sanatının tanımlanmasına yönelik hazırlanan sorulardan elde edilen cevaplarda, Yeni Medya Sanatının öne çıkan özellikleri olarak etkileşim, erişebilirlik veya ulaşabilirlik ve teknoloji odaklılık ortaya çıkmıştır. Bunun yanında sanatçı tanımının değişmediği fakat üretim ve sergileme mekânlarında çeşitliliğin ortaya çıktığı buna bağlı olarak da müze ve galerilerin rollerinin değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The new media, which arise from the light of emerging technologies, have both affected the daily life and caused transformations in the art field. Although the term new media is being used frequently, there are some certain problems with the definition and classification of this art form. For this reason, this study focuses on the explanation of the phenomenon of new media art. In the research, interviews have taken place over semi-structured questions with artists, curators and theoreticians in new media art. As a result of these interviews, the interviewees preference of using digital media art or digital arts instead of new media art have been observed. From the answers obtained from the questions that aim to define new media art, interaction, accessibility and being technology oriented have been listed as prominent features of new media art. Besides that, the definition of artist has not changed, however the diversity in production and exhibition spaces and accordingly the role of museums and galleries have changed are among the results of the research.