Disiplinlerarasılık bağlamında enstalasyon sanatı: Ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin deneyim ve algıları
Installation art in the context of interdisciplinarity: Experiences and perceptions of secondary school 8th grade students
- Tez No: 985857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Disiplinlerarası yaklaşım, Görsel sanatlar, Sanat eğitimi, Çevre bilinci, Interdisciplinary approach, Visual arts, Art education, Environmental consciousness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersi içinde gerçekleştirdikleri disiplinlerarası özelliğe sahip enstalasyon sanatı uygulamaları ile ilgili deneyim ve algılarını tespit etmek amacına odaklanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bartın'da bulunan bir devlet okulunda, ortaokul sekizinci sınıf düzeyinde öğrenim gören 14 gönüllü katılımcı öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji deseni ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, betimsel analiz kullanılarak, detaylı bir şekilde çözümlenmiş ve rapor halinde sunulmuştur. Ortaöğretim görsel sanatlar dersi programlarında yer alan yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik kazanımlar içinde bulunan bilişsel, duyuşsal ve psikomotor beceriler geliştirme hedefleri dahilinde mekan kullanımı, atık malzeme kullanımı, üç boyutlu, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik algısı oluşturmaya imkan tanıyan, pek çok sanat disiplinini içinde barındıran enstalasyon örneklerini planlamaya dahil etmek amaçlanmıştır. Bu süreçte, gönüllü öğrenciler ile geri dönüşüme varan enstalasyon uygulamaları yapılmıştır. Disiplinlerarası niteliğe sahip enstalasyon sanatının görsel sanatlar eğitimi programlarına uygulamalı olarak dahil edilmesinin; çağdaş sanatı takip edebilen, görsel sanatlar alanında resim, heykel, mimarlık, tasarım, performans ve yeni medya gibi farklı sanat disiplinlerinin bir arada kullanılabildiğinin farkında olan bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Enstalasyon sanatının mekanla kurduğu ilişki ve üç boyutlu yapısı, öğrencilerin mekansal algılarını geliştirerek onları yeni sanatsal arayışlara ve buluşlara yönlendirmekte; düşünce, malzeme ve ifade arasındaki ilişkiyi çok boyutlu biçimde kurgulamalarına olanak tanımaktadır. Bu bağlamda, enstalasyon uygulamalarının görsel sanatlar eğitimi içinde yer alması, yaratıcı, sorgulayıcı ve çağdaş sanat anlayışına açık bireylerin yetiştirilmesine önemli katkılar sunmaktadır. Ulaşılan bulgulara göre, enstalasyon sanatı uygulamasının katılımcı öğrenciler üzerinde görsel sanatlar dersi algısı bakımından olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Gerçekleştirilen uygulamanın öğrencilerin çağdaş ve disiplinlerarası sanat algılarının gelişmesine, yaratıcı düşünce yönlerinin olumlu değişim göstermesine katkı sunduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, görsel sanatlar dersinde ortaokul 8. sınıflar düzeyinde enstalasyon sanatı uygulamalarına yer verilmesi, öğrencilerin bireysel yaratıcılıklarını desteklediği kadar, işbirliğine dayalı değerler kazanımları öğrenme süreçlerini de güçlendirmiştir. Grup olarak gerçekleştirilen çalışmaların, öğrencilerin sosyal etkileşimlerini artırarak, iletişim, yaratıcı düşünme, problem çözme, eleştirel bakış açılarını geliştirerek, sorumluluk alma becerilerini artırmalarına katkıda bulunduğu görülmüştür. Bu bağlamda, öğrenciler sanatsal ve pedagojik açıdan çok yönlü kazanımlar elde etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the experiences and perceptions of eighth-grade middle school students regarding interdisciplinary installation art practices implemented within the visual arts course. The study group consists of 14 volunteer eighth grade students attending a public middle school in the city of Bartın. The research was conducted using the phenomenological design, one of the qualitative research methods. The data obtained were analyzed in detail through content analysis and presented in the form of a report. Within the framework of the objectives of the secondary school visual arts curriculum, which emphasize the development of creative thinking as well as cognitive, affective, and psychomotor skills, the study aimed to incorporate installation art practices that involve spatial use, three dimensional design, the use of recycled and waste materials, sustainability awareness, and the integration of multiple art disciplines. In this process, installation art practices based on recycling were carried out with volunteer students. It is considered that the practical integration of installation art, which has an interdisciplinary nature, into visual arts education programs contributes to the development of individuals who are able to follow contemporary art and are aware of the combined use of different art disciplines such as painting, sculpture, architecture, design, performance, and new media within the field of visual arts. The spatial relationship and three dimensional structure inherent in installation art enhance students spatial perception and encourage them toward new artistic explorations and discoveries, enabling them to construct multidimensional relationships between idea, material, and expression. The findings indicate that installation art practices had positive effects on students perceptions of the visual arts course. The implementation contributed to the development of students awareness of contemporary and interdisciplinary art, as well as to positive changes in their creative thinking skills. According to the results of the study, including installation art practices at the eighth-grade level in visual arts courses not only supports students' individual creativity but also strengthens learning processes based on collaborative values. Group-based activities increased students' social interactions and contributed to the development of communication skills, creative thinking, problem solving abilities, critical perspectives, and a sense of responsibility. In this respect, the students achieved multifaceted artistic and pedagogical outcomes.