Dünya'da ve Türkiye'de DRG uygulamalarından örnekler
World's and Turkey from DRG application examples
- Tez No: 531654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: TİG, DRG, maliyet ve bütçe, TIG, DRG, cost and budget
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmeler tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık alanında da önemli ölçüde hissedilmiştir. Sağlık alanında kullanılan medikal cihazların teknoloji ile beraber işlevleri artırıldı ve fiyatları da çok yüksektir. Tıpta ve teknolojide yaşanan gelişmelerle beraber bireyler daha iyi bir sağlık hizmeti talep etmektedir. İstenilen kalitede sağlık hizmeti sunmak ve almak için yapılan harcamalar artmaktadır. Ülkeler, sağlık harcamalarına daha çok bütçe ayırmak zorunda kalmaktadır. Bunun için sağlık hizmetleri bakım kalitesi artarken etkinliğin ve verimliliğin artması ve maliyet kontrollerine yönelik beklentilerde yükselmektedir. Tüm Dünya'da bu beklentileri karşılaya bilmek için ülkeler sağlık sistemlerini yeniden yapılandırma ihtiyacı duymuşlardır. Kaynakların etkili ve verimli kullanılması için, DRG uygulamalarına geçişler yapılmaktadır. Dünya'da ve Türkiye' de DRG sistemine geçiş aşamaları ve örnekleri çalışmada anlatılmıştır. Sonuç olarak; Dünya' da ki DRG örneklerinden yola çıkarak Türkiye' de pilot uygulaması devam eden TİG çalışmalarına yönelik değerlendirmeler ve önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
Developments in technology have been felt in health sector as well as in all sectors. The medical devices used in the field of health have increased their functions together with technology and their prices are very high. With advances in medicine and technology, individuals demand a better health service. Expenditure on providing and receiving health services of the desired quality is increasing. Countries have to allocate more budget to health expenditures. This increases the quality of care for health services and increases in efficiency and efficiency and expectations for cost controls. In order to meet these expectations all over the world, countries need to restructure their health systems. Transitions are made to DRG applications for efficient and efficient use of resources. In the world and Turkey's transition and examples of the DRG system described in the study. As a result; World 'Based on the sample of DRG Turkey was made in the assessment and proposals for TİG ongoing pilot study.