İlk pişirimleri yapılmış farklı seramik çamur çeşitlerine ve kağıt katkılı seramiklere ebru tekniğinin uygulanabilirliği
First baked which have done the application of marbling technique to different ceramic mud varieties and paper added ceramics
  1. Tez No: 531683
  2. Yazar: MUHAMMET LOKMAN KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA ALGAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebru, Sanat, Seramik, Kağıt, Marbling, Art, Ceramic, Paper
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Seramik, yerleşik hayata geçiş süreciyle beraber insanların vazgeçilmezleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. Bu dönem içerisinde ateşin de bulunmasıyla birlikte seramikler sırlı ve sırsız olarak kullanılmışlardır. Suyu taşımak ve muhafaza edebilmek için kap kacak ihtiyacından seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda gerekse günümüzde yapı tuğlası üretiminde yararlanılan bir gereç olmuştur. Seramik çamurlarının plastik yapıda olması birçok sanat dalıyla ilişkisini ortaya koymuştur. Ebru sanatı tarihçesi ile ilgili çelişkilere maruz kalmış ilk olarak kim tarafından ve nerde yapıldığı bilinmeyen geleneksel bir sanat dalıdır. Ebru, yoğunluğu arttırılmış olan suyun üzerine boyalarla ve çeşitli materyaller ile şekillendirilen ve bu şekillerin kağıt, kumaş, ahşap, cam, seramik gibi objeler üzerine alınması işlemidir. Günümüz insanlarının çeşitlilik arz eden ihtiyaçları doğrultusunda, teknolojinin sanatsal ve bilimsel çalışmalarda sağladığı kolaylıklar ebru sanatının yapımında alternatifleri geliştirmiştir. Bu sebeple ebrunun sadece kağıt süsleme sanatından ziyade farklı materyaller üzerinde denenmesine zemin hazırlamıştır. Dekoratif ürünlerde de kendini gösteren ebru sanatsal çalışmalarda, akademik alanda ve hemen hemen her alanda ön plana çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında ebru sanatı hakkında genel bilgi, yapım aşamaları, teknikleri ve çeşitleri hakkında bilgi ve örneklerle aynı zamanda tezin amacı olan ' İlk Pişirimleri Yapılmış Farklı Seramik Çamur Çeşitlerine ve Kağıt Katkılı Seramiklere Ebru Tekniğinin Uygulanabilirliği' ile ilgili bilgiler, ebru ve seramiğin buluşma aşamaları, teknikleri ve sanatçılardan örnekler bulunmaktadır. Bu sanatla ilgilenen kişilere kaynak teşkil etmesi ve ebru sanatını bilimsel bir bakış açısıyla incelemek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ceramic, has an important place among the indispensables of people with the transition to settled life. In this period with the presence of fire, ceramics were used as glazed and unglazed. In order to carry the water and to preserve the water, ceramics emerged due to the need for a dish. For centuries, it has been used in pottery making, and has been a tool for the production of brick in ancient times and today. The fact that the ceramics mud have a plastic structure has revealed its relation with many art branches. The art of marbling has been exposed to the contradictions related to its history. The art of marbling is a branch of art which is not known by whom and where it was first built. Marbling, water density is increased and mixed with various paints and materials, then these shapes are transferred to paper, fabric, wood and glass ceramics. In line with the diverse needs of todays people, the convenience of technology in artistic and scientific studies has been prepared for use in different materials rather than just paper decoration. Marbling, which manifest itself in decorative products, comes to the for in artistic studies, academic field and almost every field. In this thesis, general information about marbling art, construction stages, techniques and types as well as in formation about the examples, and also the pur pose of the thesis.'First baked which have done the application of marbling tecnique to different ceramic mud varieties and paper added ceramics' about information, the stages of joining of marbling and ceramics, tecniques and examples of artists are included. This study has been prepared in order to get the resources of those interested in art and to examine the art of marbling from a scientific point of wiew.