Kadınlarda evlilik doyumunun kadınların kişilik özellikleri, yalnızlık algıları ve eş değerlendirmeleri bağlamında incelenmesi
The assessment of the marital satisfaction for women in the context of personality characteristics of women, perceptions of loneliness and partner evaluation
  1. Tez No: 531738
  2. Yazar: ESRA DİLARA TÜMÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Yalnızlık, Kişilik, Eş Değerlendirme, Marital Satisfaction, Loneliness, Personality, Partner Evaluation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadınların evlilik doyumlarının; kadınların yalnızlık algıları, kişilik özellikleri ve eş değerlendirmeleri bağlamında farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak ve aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırma grubunu 2013-2015 yılları arasında Türkiye'nin farklı illerinde yaşayan 413 evli kadın (n=413) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Evlilik Doyum Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi ve Birtchnell Eş Değerlendirme Ölçeği - Kadın Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; eğitim durumu, aylık ortalama kazanç, meslek, evlilik süresi, sahip olunan çocuk sayısı değişkenleri ile evlilik doyumu puanları arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Bununla birlikte, kadınların evlilik doyumunda flört ederek evlenme ile görücü usulü evlenme arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı anlaşılmaktadır. Aynı şekilde yalnızlık puanları ile evlilik doyumu puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Birtchnell Eş Değerlendirme Ölçeği'nin alt boyutu olan güvenilebilirlik ve Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi'nin alt boyutu olan deneyime açıklığın evlilik doyumunun anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Güvenilebilirlik alt boyutu ile evlilik doyumu arasında pozitif yönde; bağımlılık, kopukluk ve kontrolcülük alt boyutları ile evlilik doyumu arasında negatif yönde bir ilişki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this article is to examine that women's marital satisfaction, women's perceptions of loneliness, personality traits and whether women differed in the context of perceptions of loneliness and whether there is a meaningful relationship between them. The research group consists of 413 married women (n = 413) who live in different provinces of Turkey. In the research, the data collection was used as a means of marriage satisfaction scale, UCLA loneliness scale, adjective based personality test and Birtchnell peer evaluation scale-women form and personal information form. According to the results of the research, there is a significant difference between education status, monthly average earnings, profession, duration of the marriage, number of children variables and marriage saturation scores. Nevertheless, it is understood that there is no statistically significant difference between marriage by flirting and arranged marriage. Similarly, there was not found the meaningful relationship between loneliness points and marriage satisfaction score. It was found that openness to experience, which is the sub-dimension of the Birtchnell Peer Rating Scale, which is the sub-dimension of the Reliability and Adjectives-Based Personality Test, was found to be a significant predictor of marital satisfaction. There is a positive correlation between trustworthiness subscale and marital satisfaction; There is a negative relationship between dependence, disconnection, and control sub-dimensions and marital satisfaction.