Gastronomi festivallerinin başarısını etkileyen faktörler: Ege bölgesi örneği
The factors affecting the success of gastronomy festivals: Aegean region example
- Tez No: 531749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN AKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Festivali, Başarı Faktörleri, Karma Yöntem, Ege Bölgesi, Türkiye, Gastronomy, Gastronomy Festival, Success Factors, Mixed Method, Aegean Region, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada gastronomi festivallerinin başarısını etkileyen faktörlerin Ege Bölgesi örneğinde belirlenmesi amaçlanmıştır. Ege Bölgesi'ndeki festivaller ziyaret edilerek festivallere katılan ziyaretçilere anket formu ve gastronomi festivallerinin organizatörlerine yarı yapılandırılmış mülakat formu uygulanarak karma bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın karma bakış açısına sahip olması, özgün bir sonuç ortaya çıkarması nedeniyle önemlidir. Çalışmanın nitel bölümünde 11 gastronomi festivali organizatörüyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşme sonucunda veriler betimsel analiz edilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda festival programının zengin olmasının, yeterli çeşitte etkinlikler yapılmasının, paydaşlar arasındaki iş birliğinin ve ziyaretçiler tarafından katılım sağlanmasının festivalin başarısında ve festivalin devamlılığını sağlamasında olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Seçilen beş gastronomi festivaline katılım sağlanmış olup 400 ziyaretçiden elde edilen verilerin analizinde SPSS ve Amos paket programları yardımı ile Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi testleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre festival alanı ve bağlılık faktörünün ziyaretçilerin memnuniyetini önemli ölçüde etkilediği görülmüştür. Ayrıca personel, bilgilendirme yeterliliği ve yiyecek-içecek faktörünün az da olsa ziyaretçilerin memnuniyeti ve bağlılığını etkilediği; uygunluk faktörünün ise ziyaretçiler için önemli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the factors affecting the success of gastronomy festivals in the case of Aegean Region. A mixed study was conducted by applying semi-structured interviews to the organizers of the festival and questionnaires to the festival visitors by participating in the gastronomy festivals in the Aegean Region. The fact that the study has a mixed point of view is important because it produces a unique result. In the qualitative part of the study, descriptive analysis of the data obtained as a result of the semi-structured interview with the 11 organizers of gastronomy festival was conducted. As a result of the interviews, it has been concluded that the rich festival program, enough kinds of activities, cooperation between the stakeholders and participation by the visitors have a positive effects on the success and continuity of the festival. Five selected gastronomy festivals were visited and data from 400 participants were used in the analysis of the research. Confirmatory Factor Analysis and Structural Equation Modeling tests were performed with the help of SPSS and Amos statistical analysis programs. According to the results of the study, it was seen that the festival area and the loyalty factor significantly affected the satisfaction of the visitors. In addition, informational adequacy and food-beverage factors affect the satisfaction of visitors in a small although ıt was observed that the confirmity factor was not important for the visitors.