İslam sanatları estetiği açısından klasik Türk şiiri
Classic Turkish poetry in wiew of Islamic arts
- Tez No: 531768
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ESAT HARMANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Classical Turkish Poetry, Islamic arts, aestetics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 503
Özet
13. yy'da oluşmaya başlayan klasik Türk şiiri, içinde şekillendiği kültürden bağımsız anlaşılamaz. 19.yy'a kadar devam eden bu şiir anlayışında hâkim kültür konumundaki İslam kültürü, onun estetiğinde de en etkili faktördür. Bu çerçevede klasik Türk şiirinin de yeterince anlaşılabilmesi için İslam sanatları estetiğinin bilinmesi gerektiği ortadadır.“İslam Sanatları Estetiği Açısından Klasik Türk Şiiri”isimli bu doktora tezinde öncelikle İslam sanatları estetiğinin kuramsal nitelikleri ortaya konulmaya çalışıldı. Kuramsal ilkeler belirlendikten sonra, bu ilkelerin klasik Türk şiirindeki izleri gösterilmeye çalışıldı. Çalışmada klasik Türk şiiri herhangi bir dönemle sınırlandırılmadan bu şiir anlayışındaki İslam sanatının etkileri genel boyutlarıyla gösterilmeye gayret edildi. İslam sanatlarının estetik ilkeleri belirlenip bunların izlerini klasik Türk şiirinde sürünce bu şiir anlayışının mimarî, tezyin, hat ve minyatür gibi diğer İslam sanatları ile birçok kuramsal ortaklıklar barındırdığı görülmüş oldu. Bu tezin amacı da klasik Türk şiirinin bir İslam sanatı olduğunu göstermekti. Anahtar Kavramlar: Klasik Türk şiiri, İslam sanatı, estetik.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish poetry, which was started to form in 13th century, can not be understood out of the culture that it had been evolued. Islamic culture, which is in the place of dominant culture in this poetry comprehension that goes back until 19th century, is an effective factor. İn this context, it is certain that, to understand Classical Turkish Poetry sufficrently, Islamic Arts' aesthetics need to be known. Initrally in this doctorate thesis named“Classic Turkish Poetry in Wiew of Islamic Arts”, Islamic arts' aestetics' hypothetic qualities had been set, this principle's examples was tried to be highlighted. In the Study, without restricting any perrod of Classical Turkish Poetry, Islamic arts' effects in this poetry comprension were attempted to show with it's general aspects. After Islamic arts aesthetics principals had been set and it's traces followed in Classical Turkish poetry, it was seen that the comprehension of this poetry and other Islamic arts such as architecture, tezyin (ornament), caligraphy, miniature have many hypothetic association with each other. The purpose of this thesis is to show Classical Turkish poetry is an Islamic art.