Muzafferîler
Muzaffarîds
- Tez No: 531803
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM CÖHCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gücerat, Zafer Han, Nahravala, Diu, Bender-i Dev, Liman Şehir, Gujarat, Zafar Khan, Nahravala, Diu, Bender-i Dev, Port City
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Hindistan'da Türk hâkimiyetini M.Ö. 4-5. binlere kadar götürmenin mümkün olduğunu düşünen bilim adamları mevcuttur. Ancak mevcut deliller ışığında bu ilginin en azından, şimdilik M.Ö. I. binde başladığını kabul etmek zarureti bulunmaktadır. Nitekim M.Ö. II. yüzyıl başlarında Sind ve Mekran bölgelerine inen Sakalarla başlayan Hindistan'daki Türk hâkimiyet dönemi müteakip devirlerde Kuşan (I-V. yy) ve Akhunlarla (V-VII. yy) devam edecek sonra yerini Türk Şâhîlere (VII-IX. yy) bırakacaktır. Bu arada Hindistan'da Türklerin kesin hâkimiyeti özelikle bu ülkenin kuzey kesimlerinde Gaznelilerle başlayacak önce Alp Tigin (öl. 963) arkasından Sebük Tigin (976-997) ve nihayet Gazneli Mahmud (997-1030) ile başlayan süreç daha sonra yöreye akacak olan Türklere bölgede kalıcı olarak nasıl hâkim olunabileceğinin de ip uçlarını vermektedir. Nitekim bu hareketin sonucunda XII. yüzyılın sonlarında tamamen Türk memlûklardan kurulan ordularla Gurluların başlattığı Hindistan hareketi müteakip devirlerde Türk komutanların idaresinde 1414'e kadar sürecek olan Dehli Türk Sultanlığı'nın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Dehli Türk Sultanlığının yıkılış sürecinde Gücerat'ta ortaya çıkan Muzafferîler 1391 yılında Tuğluk Sultanı Nasreddin Muhammed tarafından Gücerat yöneticiliğine getirilen A'zam Hümâyun Zafer Hân tarafından kurulacaktır. 1411 yılında tahta çıkan I. Ahmed Şah (1411-1443) dönemi ise Muzafferîlerin ikbal devri kabul edilir. 1459 yılında tahta çıkan Mahmud Begarhâ/Begrâ (1459-1511) döneminde tarihinin en parlak devrini yaşayan Muzafferîler bu sıralarda Hindistan'ın batı kıyılarında görülen Portekizlilere karşı Gücerat'ı müdafaa etmeye çalıştılarsa da başarılı olamadılar. Bu arada Baburlu hükümdarlarından Hümayûn Şah'ın da Gücerat'a taarruzda bulunması Bahadır Şah (1526-1537)'ı Portekizlilerden yardım istemek zorunda bıraktı. Bahadır Şah 1537'de Portekizliler tarafından haince katledildi. Tedricen güç kaybeden devlet sonraki hükümdarlar zamanında inhitata sürüklendi. Beyler arasındaki çekişmelerle kukla durumuna düşen Gücerat Sultanlarının sonuncusu III. Muzaffer Şah, Ekber Şah karşısında Sultanlığı muhafaza edemedi. Muzafferîler 1583 yılında tamamıyla yıkıldı.
Özet (Çeviri)
There are scientists who think it is possible to trace Turkish domination in India back to 4000-5000 BC. However, in the light of available evidence, it is an obligation to accept that it started in the 1st century BC. In fact, the period of Turkish domination (II. century) in India which started with Sakas descending into Sind and Mekran regions, would continue in Kushanas (I-V. century) and White Huns (V-VII. century) in the following periods and then it would be replaced by the Turkish Shahi's (VII-IX. century). In the meantime, the absolute dominance of Turks in India would begin with Ghaznavids especially in the northern part of this country starting with Alp Tigin (d. 963), later with Sebük Tigin (976-997) and finally Gazneli Mahmud (997-1030). This domination process would also give clues on how to dominate and control this specific region permanently for later Turkish expeditions. As a result of this movement, at the end of the XII. century, the armies that were completely established by the Turkish Memluk people and Ghori people were going to lead to the emergence of the Dehli Turkish Sultanate, which would last until 1414 in the administration of the Turkish commanders. Muzaffarids who appeared in Gujarat during the collapse of the Dehli Turkish Sultanate, would be founded by A'zam Hümâyun Zafar Khan in 1391, who was appointed as the ruler of Gujarat by the Sultan of Tughluk Nâsreddîn. The period of Ahmad Shah (1411-1443), who sits on the throne in 1411, was accepted as the era of the Muzaffar. During the period of Mahmud Begarhâ / Begrâ (1459-1511), who came to the throne in 1459, the Muzaffarids lived the most brilliant period of their history. They tried to defend Gujarat against the Portuguese in the western shores of India but they could not defend the region. Meanwhile, Hümayûn Shah one of the Babur rulers, attacked Gujarat. As a result, Bahadur Shah (1526-1537) was forced to ask for help from the Portuguese. Bahadur Shah was tragically killed by the Portuguese in 1537. The gradually losing state was dragged regression at the time of the later rulers. III. Muzaffar Shah, the last of the Gujarat Sultan, fell into a puppet state because of the conflicts among local governors. As a result, he was unable to retain the Sultanate against Akbar Shah. In 1583, the Muzaffarids were completely demolished.