Orta Çağ İran tarihinde yerel bir hanedan: Muzafferiler
A local dynasty in medieval persian history: Muzaffarids
  1. Tez No: 429580
  2. Yazar: MEHLİKA ÜSTÜNDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, İran, Muzafferiler, Şiraz, Medieval times, Iran, Muzaffarids, Shiraz
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Ortaçağ İran Tarihinde Yerel Bir Hanedan: Muzafferiler Mehlika ÜSTÜNDAĞ Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Yüksek Lisans, Mayıs/2016 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özlem GENÇ Hanedan ismini ataları olarak kabul edilen Gıyaseddin Hacı'nın torunu Şerefeddin Muzaffer'den almasına rağmen hanedanın gerçek kurucusu Mübârizüddin Muhammed kabul edilmektedir. XIV. yüzyıl içerisinde özellikle İran'ın Fars bölgesindeki Şiraz şehrinde varlığını sürdüren Muzafferiler'in yedi önemli hükümdarı olmuştur. Bu hükümdarlar zamanında hâkimiyet alanı, Yezd, Kirman ve hatta Güney Azerbaycan'a kadar genişletilerek, büyük bir sahada hâkimiyet kurulmuştur. Bu nedenle hâkimiyet kurmuş oldukları bölgelerde halen onlara ait izler bulmak mümkündür. Kaynaklar ışığında elde edilen bilgilere dayanarak söyleyebiliriz ki yaklaşık seksen yıllık bir süre boyunca Muzafferi hanedanı çevredeki İnculular, Celayirler gibi diğer yerel hanedanlarla mücadele ettiği gibi hanedan içerisinde de çok sık taht mücadeleleri yaşamıştır. Hem dışta hem de içte verilen mücadelelere rağmen bu dönemde edebiyata, sanata oldukça önem verilmiş, kimi hükümdar sarayları sanatçılara açık hale gelmiş ve sanatçılar korumuştur. Özellikle İran edebiyat tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan Hafız Şirazi Muzafferi hükümdarları tarafından saygı görmüş, onların himayesi altında hayatını devam ettirmiştir.“Ortaçağ İran Tarihinde Yerel Bir Hanedan: ”Muzafferiler" adını taşıyan tezimiz XIV. yüzyıl ilk çeyreğinden son çeyreğine kadar varlığını devam ettiren aslen Arap kökenli olduğu kabul edilen sünni İslam inancına sahip Muzafferiler'in ortaya çıkışını, günümüz İran toprakları üzerindeki faaliyetlerini, hanedan üyeleri arasındaki bitmek bilmeyen taht mücadelelerini anlama yani kısaca İran tarihinin bir dönemine ışık tutma açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Local Dynasty in Medieval Persian History: Muzaffarids Mehlika ÜSTÜNDAĞ Ondokuz Mayıs University, Institute of Social Sciences Department of History, Master of Arts, May/2016 Advisor: Assist. Prof. Özlem GENÇ Although the dynasty is named after Şerefeddin Muzaffer, grandson of Gıyaseddin Hacı who is considered to be their ancestors, it is agreed that the real founder of the dynasty is Mübârizüddin Muhammed. Muzaffarids, who were located particularly in Persian region of Iran, in the city of Shiraz in the XIV. century had seven majör rulers. During the time of these rulers, they have exerted dominance on a broad area extending up to Yazd, Kerman and even South Azerbaijan. Therefore it is still possible to find traces of them around the region they have ruled. In light of the information obtained from the sources, we can that for around eighty years the Muzaffarids dynasty has skirmished with the other local dynasties like, İnjuids, Jalayirids, besides the frequent battles for the throne within the dynasty. In spite of the conflicts both inside and outside of the dynasty, during this period literature and art were heeded notable importance, some rulers have welcomed artists to the palace and protected them. Especially Hafez Shirazi, who holds a great signifiance in the history of Persian literature has been regarded highly by rulers of Muzaffarid dynastyand lived under their protection. Our thesis, named“A Local Dynasty in Medieval Persian History : Muzaffarids”, carries significant value understanding the rise of the Muzaffarids, who have lasted from the first to last quarter of the XIV. century, are considered to be of Arabic origin and have Sunni Islamic belief, their activitieson present day Iranian soil, and the everlasting battles for the throne among the dynasty members, in short shedding light on a period in Persian history.