Sivas halkının milli bayramlara yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of Sivas people attitude related to national days
- Tez No: 531875
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET DERVİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Milli Bayramlar, Tarih Bilinci, Sivas Halkı, National Days, Sense of History, Sivas People
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bireyin tarih bilincine sahip olması geçmiĢini yorumlaması demektir. Diğer bir ifadeyle tarih bilinci, bireyin toplumsal geçmiĢini yorumlayarak geleceğine yön vermesinde rol oynayan önemli bir faktördür. Çünkü tarihi, kendi toplumsal değerleri, gelenekleri, amaçları ve eylemleriyle kurduğunun bilincinde olan birey, geleceği de kendi idealleri ve beklentileri yönünde belirlemek ister. Tarih bilincinin en önemli bileĢenlerinden bir tanesi de toplumların bütünleĢmesi sürecinde önemli bir faktör olan milli bayramlardır. Toplumların milletleĢme süreci içinde ortaya çıkan milli bayramlar, milletlerin ortak bir takım amaç ve idealler etrafında bütünleĢmesini, ortak değer ve tarih bilinci geliĢtirmesini sağlar. Bu çerçevede araĢtırmanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nde her yıl törenlerle kutlanan milli bayramların yerel halk tarafından nasıl algılandığı ve Sivas halkının milli bayramlara yönelik tutumlarının biliĢsel, duyuĢsal ve deviniĢsel boyutta incelenmesidir. Betimsel nitelikteki çalıĢmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıĢ olup, Sivas Ġl merkezinde yaĢayan farklı yaĢ, cinsiyet, medeni durum, meslek ve eğitime sahip toplam 408 kiĢiye uygulanmıĢtır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra, geçerlik-güvenirlik analizleri ve grupların karĢılaĢtırılmasında t testi ve varyans analizi kullanılmıĢtır. ÇalıĢma sonucunda, 28 maddeden ve 3 boyuttan (biliĢsel, duyuĢsal ve deviniĢsel) oluĢan“Milli Bayramlar Tutum Ölçeği”ile Sivas halkının milli bayramlara yönelik tutumunun ortalamanın üzerinde olumlu olduğu belirlenmiĢtir. Diğer taraftan, biliĢsel ve duyuĢsal tutumların davranıĢa göre daha olumlu olduğu belirlenmiĢtir. Ayrıca, Sivas halkının milli bayramlara yönelik tutumlarının cinsiyet, yaĢ, medeni durum ve mesleklere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
An individual's historical consciousness means that he/she is interpreting his/her past. In other words, history consciousness is an important factor that plays an important role in directing the future of the individual by interpreting his / her social history. Because the individual is aware of the fact that he founded the history with his social values, traditions, aims and actions, and he/she wants to determine the future in the direction of his/her own ideals and expectations. One of the most important components of sense of history is national days, which is an important factor in the process of integration of societies. The national days that emerged in the process of nationalization of societies provide the integration of nations around a common set of goals and ideals, common values and sense of history. In this frame, the purpose of the research is to examine how national days celebrated with ceremonies each year the Republic of Turkey are perceived by the local people and the attitudes of Sivas people towards the national holidays in cognitive, affective and behavioral dimensions. In the descriptive study, a questionnaire was used as a data collection technique and it was applied to a total of 408 people living in Sivas city center and having different age, sex, marital status, profession and education. In the analysis of the data, validityreliability analyzes, t-test and variance analysis in the comparison of the groups as well as the descriptive statistics were used. As a result of the study, it was determined that the Sivas people's attitude towards national days were positive with the“National Day Attitudes Scale”consisting of 28 items and 3 dimensions (cognitive, affective and behavioral). On the other hand, cognitive and affective attitudes were found to be more positive than behavior. In addition, it was determined that the attitudes of Sivas people towards national days showed significant differences according to gender, age, marital status and occupations