Kalp yetersizliğinde serebrovasküler embolik riskin transkraniyel doppler ile değerlendirilmesi
Evaluation of cerebrovascular embolic risk in heart failure with transcranial doppler
- Tez No: 531901
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Serebrovasküler hastalık, inme, transkraniyel doppler, Heart failure, cerebrovascular disease, stroke, transcranial doppler
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kalp Yetersizliği (KY) ve serebrovasküler hastalıklar genel popülasyonda sık görülmektedir ve KY inmelerin önde gelen sebeplerinden biridir. Transkraniyel Doppler (TKD) inme riskini saptamada kullanılabilen girişimsel olmayan bir incelemedir. Bu çalışma, KY hastalarında inme riskini öngördürücü olan TKD ile serebrovasküler riski değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışma retrospektif olarak serebrovasküler embolik risk değerlendirme amacıyla TKD yapılan hastalardan ekokardiyografik (EKO) olarak KY saptanmış hastaların taranması ile gerçekleştirildi. Hastaların 46'sı KY, 26'sı kontrol grubunda olmak üzere toplam sayısı 72 idi. KY grubu düşük ejeksiyon fraksiyonlu (EF) hastalardan oluşmaktaydı ve ortalama EF %20.13 saptanmıştı. KY etyolojisi %76.1 ile iskemikti. İskemik KY hastalarının %52.2'si anterior miyokart enfarktüsü (ME) öyküsüne sahipti. Hastaların %23.9'u (11 hasta) varfarin, %6.5'i (3 hasta) yeni oral antikoagülan (YOAK) kullanmaktaydı. Antiagregan tedaviden 34 hasta (%73.9) aspirin (ASA), 8 hasta (%17.4) klopidogrel kullanırken 2 hasta (%4.3) tikagrelor alıyordu. 18 hasta(%39.1) apikal akinezi, 8 hasta (%17.4) intrakardiyak trombüse sahipti. 9 atriyum fibrilasyonu (AF) hastasının 5'i varfarin kullanmakta ve 2'si YOAK kullanmakta idi. KY hastalarının hiçbirinde mikroembolik sinyal (MES) olmadığı değerlendirildi. Hasta grubunda sağ ve sol orta serebral arter maksimum ve ortalama akım hızları daha düşük izlendi ve istatistiksel anlamlı fark saptandı. KY hastalarının % 94 ile antiagregan ve antikoagülan alması ile birlikte MES izlenmemesi arasında ilişki olduğu düşünüldü. TKD'nin inme ve KY ile olan ilişkisi ve inme için riskli grubu erken dönemde tanımlamak KY'nin prognozu açısından önemlidir ve etkin antiagregan ve antikoagülan tedavi ile KY hastalarında inme insidansı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Heart failure (HF) and cerebrovascular diseases are common in the general population and heart failure is one of the leading causes of strokes. Transcranial Doppler (TCD) is a non-invasive examination that can be used to determine stroke risk. The aim of this study was to evaluate cerebrovascular risk in HF patients by predicting stroke risk with TCD. The study was performed retrospectively by screening patients with echocardiographically determined HF patients who underwent TCD for cerebrovascular embolic risk assessment. The total number of patients was 72 and 46 were HF patients and 26 were control group. The HF group was composed of patients with low ejection fraction (EF) and the mean EF was 20.13%. The etiology of HF was ischemic with a rate of 76.1%. 52.2% of patients with ischemic HF had an anterior myocardial infarction. 23.9% of patients (11 patients) were using warfarin and 6.5% (3 patients) were using novel oral anticoagulants(NOAC). 34 patients (73.9%) were receiving aspirin (ASA) while 8 patients (17.4%) receiving clopidogrel and 2 patients (4.3%) were taking ticagrelor. 18 patients (39.1%) had apical akinesia and 8 patients (17.4%) had intracardiac thrombus. 5 patients of 9 atrial fibrillation (AF) patients were using warfarin and 2 of them were using NOACs. There was no multiembolic signal in any of the patients with HF. The mean and average flow velocities of the right and left middle cerebral arteries were lower in the patient group and there was a statistically significant difference. It was thought that receiving antiplatelet and anticoagulation therapy with 94% of patients with HF were associated with non-monitoring of multi-embolic signals. The relationship of TCD with stroke and HF and defining the risky group for stroke at an early stage is important for the prognosis of HF. The incidence of stroke can be reduced in HF patients with effective antiaggregant and anticoagulant therapies.