Marka ile alan adı arasındaki iltibas
Likelihood of confusion between trademark and domain name
  1. Tez No: 532000
  2. Yazar: HAYRUNNİSA ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Alan Adı, Marka, İltibas, Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması, Domain Name, Trademark, Likelihood of Confusion, Dispute Resolution Mechanism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Son yıllarda teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sonucunda internet, hem günlük yaşantımızın hem de ticari yaşantımızın olmazsa olmaz bir parçası hâline gelmiştir. Uluslararası statüye sahip olan ve sınırları tam olarak çizilemeyen internetin hayatımıza bu denli girmesi, özellikle alan adı ile markaya ilişkin pek çok ihtilafın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çalışmamızda ise bu alana ilişkin sorunlar tespit edilerek, bunlara ilişkin çözüm yolları incelenmiştir. İşletme sahiplerinin, mal veya hizmetlerini internet yoluyla oldukça geniş kitlelere sunma imkânı, özellikle markalar olmak üzere tanıtıcı ad ve işaretlerin alan adı olarak kullanılması sonucunu doğurmaktadır. Ancak bir başkasına ait markanın haksız bir şekilde alan adı olarak kullanılması iltibasa sebep olabilecek ve dolayısıyla hak ihlâline yol açabilecektir. İltibas sebebiyle olan bu kullanım, marka sahibi hakkına tecavüz oluşturabileceği gibi, alan adı sahibinin hakkına da tecavüz oluşturabilecektir. Bu noktada, önceki tarihli üstün hak sahibinin tespitinin yapılması gerekmektedir. Alan adları ile marka arasındaki iltibas sebebiyle doğan uyuşmazlıklara, ihtilaf konusuna göre haksız rekabet veya markalara ilişkin hükümler uygulanabilir. Bu hükümlere dayanarak hak ihlâline maruz kalan kişiler, dava yoluyla ihlâlin ortadan kaldırılmasını sağlayabilirler. Ancak marka ve alan adı uyuşmazlıklarında hakkı ihlâl edilen kişiler, haklarını adli yollarla arayabilecekleri gibi bunun dışında kurulmuş olan alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına da başvurma imkânına sahiptirler. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolunun avantajı, uyuşmazlıkların kısa sürede ve etkin bir şekilde çözüme kavuşturulabilecek olmasıdır. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları, uluslararası ve ulusal olmak üzere iki kategoride toplanmaktadır. Uluslararası boyutta Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü bünyesinde bulunan ve ICANN tarafından kabul edilen Yeknesak Uyuşmazlık Çözüm Politikalarını (UDRP) uygulayan Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi bulunmaktadır. Ulusal boyutta ise her ülke kendi ülke uzantılı alan adlarına ilişkin Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması oluşturabilmektedir. Türkiye'de de“.tr”uzantılı alan adlarına ilişkin ihtilafların çözümüne yönelik Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, as a result of technological development, internet has became an essential part of our daily and bussines lifes. Introduction of internet, which has international status and doesn't have definite boundaries, to our lives creates plenty of disputes especially in trademark and domain names. In our study the problems of this area are identified and possible solutions are examined. Proprietors' opportunity to exhibit their goods and services to large mass of people via internet results in the use of identifier names and signs, and especially trademarks, as domain names. However use of a trademark that belongs to third parties as domain name in an unfair way, may be able to create likelihood of confusion and therefore may be able to create violation of right. This use of trademark can create violation both to the right of trademark owner and to the right of domain name owner. At this point owner of ante-dated superior right must be ascertained. In the disputes that arise from likelihood of confusion between trademark and domain name, provisions of unfair competition or trademarks can be applied with respect to the subject of dispute. With these provisions, persons whose rights are violated can abrogate the violation by remedies. However, those whose rights are violated in trademark and domain name disputes have the possibility to seek their rights through judicial means as well as to resort to alternative dispute resolution methods established outside of them. The advantage of the alternative dispute resolution route is that disputes can be resolved in a short time and effectively. Alternative dispute resolution methods are categorized into two categories, international and national. At the international level, there is the Arbitration and Mediation Center in the World Intellectual Property Organization, which implements the Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) adopted by ICANN. At the national level, each country can create a Conflict Resolution Mechanism for its country-extension domain names. In Turkey also Dispute Resolution Mechanism has been established for the settlement of disputes relating to“.tr”domain name extensions.