Sürdürülebilir tasarım kriterlerinin otel iç mekan tasarımına olan etkisinin kullanıcı yorumları üzerinden değerlendirilmesi: Tasigo ve H2hotel örneği
Evaluation of the sustainable design criteria on the interior design of hotels via user comments: Tasigo and H2hotel sample
  1. Tez No: 532024
  2. Yazar: ÜMMÜ ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir tasarım, İç mimarlık, sürdürülebilir/yeşil otel yapıları, Kullanıcı yorumları, İçerik analizi yöntemi, Sustainability, Sustainable design, Interior architecture/design, Sustainable/green hotel buildings, User comments, content analysis method
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sürdürülebilir tasarım, çevreye olan olumsuz etkilerin en aza indirgenerek kullanıcı konforunu optimum düzeye çıkarılmasıyla, kolay üretilip kolay monte edilebilen, maliyetin en aza indirgendiği tasarruflu ve işlevsel bir tasarım anlayışı olarak tanımlanabilir. Bu tanımlamaya göre sürdürülebilir tasarım ekolojik açıdan çevreye duyarlı, ekonomik açıdan kâr sağlayan ve toplumsal/sosyal açıdan kullanıcı gereksinimleri ve konforunu düşünen yol gösterici yöntemlerin bütününü ifade eden bir tasarım yaklaşımıdır. İç mimarlık kullanıcısının gereksinimlerini en uygun düzeyde karşılayabilecek ortamları, kullanıcıların istek ve beğenileriyle bir araya getirerek, estetik, işlevsel ve konforlu mekânlar yaratma ve uygulama alanıdır. İç mimarlık uygulamaları yeni bir yapının tasarım ve inşası sırasında iç mekâna ait kararların alınmasında önemli bir yere sahip olduğu gibi mevcut bir yapıyı ortadan kaldırmak yerine yapının belirli özellikleri korunarak yeni bir işlev kazandırılmasıyla temelde çevresel yaklaşımı içinde barındırmaktadır. Dolayısıyla iç mimarlık uygulamaları kullanıcının konfor ve gereksinimlerini karşılayacak iç mekâna ait kararları alınmasıyla sürdürülebilir tasarım felsefesinin toplumsal/sosyal ayağını ve mekanların yeniden kullanıma açabilen bir yapıda olmasıyla da çevresel ayağını oluşturmada önemli bir konumda yer almaktadır.Bu çalışmanın amacı sürdürülebilir tasarımın otel iç mekan tasarımına olan etkisini incelemek ve kullanıcı yorumları üzerinden değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda LEED Gold sertifikası almış iki otelin iç mekan tasarımına olan etkileyen kriterler incelenmiş ve bu kriterlerin kullanıcılara nasıl yansıdığı ortaya koymak için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda sürdürülebilir tasarımın otel iç mekân tasarımına olan etkisi kullanıcı yorumları üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable design can be defined as an economical and functional design concept, mentions producing and building easily by reducing negative effects on the environment and by enhancing user comfort to optimum level. According to this definition, sustainable design is a design approach that expresses the whole desirable guiding methods ecologically environmentally-responsible, economically profitable and socially thinking of user needs and comfort. Interior architecture/design is the practice area of creating aesthetic, functional and comfortable spaces by bringing together the environments that can best meet the needs of the users with the wishes and likes of the users. Interior architectural practices not only have a major place in taking decisions about interior space during the design and construction of a new building, but they also fundamentally contain an environmental approach by providing a new function and by preserving certain characteristics of building rather than removing current building. Therefore, interior architectural practices are in an important position that supports the social dimension of the sustainable design philosophy by taking interior decisions that meet the comfort and requirements of the user and also supports the environmental dimension by enabling reuse of spaces. The aim of this study is to examine the effect of sustainable design on the hotel interior design and evaluate it through user comments. In line with this aim, the criterias affecting the interior design of two hotels have LEED Gold certification are examined and content analysis method is used to show how these criteria reflected to the user comments. As a result of the study, the effect of sustainable design on the hotel interior design is evaluated via user comments.