Dirençli temporal lob epilepsili hastalarda beyinde bölgesel kortikal glikoz metabolizması oranları ve kortikal/subkortikal hacim değişikliklerinin klinik ve etyoloji ile korelasyonu
The correlation between corti̇cal /subcortical volume changes and brai̇n regional cortical glucose metaboli̇sm rates in the patients with refractory temporal lobe epilepsy and clinical and etiological factors
  1. Tez No: 532054
  2. Yazar: SERHAT AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM ÇAPRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Dirençli temporal lob epilepsisi, volümetrik MRG, SPM analizli PET, Refractory TLE, SPM analyzed PET, volumetric MRI
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Dirençli Temporal Lob Epilepsili Hastalarda Beyinde Bölgesel Kortikal Glikoz Metabolizması Oranları ve Kortikal/Subkortikal Hacim Değişikliklerinin Klinik ve Etyoloji ile Korelasyonu Temporal lob epilepsisi (TLE) erişkinlerde en sık görülen, fokal farkındalığın bozulduğu nöbetlerle karakterizedir. TLE, nöronal bağlantı ağı hastalığı olduğundan gri madde, ak madde, talamus, kaudat nükleus gibi epileptik odaktan uzakta bulunan bölgelerde de hacim kaybı ve kortikal glikoz metabolizması oranlarında farklılık görülebilemektedir. Bu nedenle özellikle dirençli TLE hastalarında volümetrik manyetik rezonans görüntüleme (MRV) ve semikantitatif, objektif bir yöntem olan standart parametric mapping (SPM) analizli PET kullanılması faydalı olabilir. Çalışmamızda dirençli TLE tanılı epilepsi cerrahisi ya da invaziv EEG monitorizasyonu adayı olan 28 hastayı retrospektif olarak, kortikal glikoz metabolizması oranlarının değişimini ve MRV değerlerinin klinik ve etyolojik parametrelerle korele olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Çalışmamızın sonucunda hipokampus, amigdala, talamus ve total serebrum sağ ile sol hemisfer arasında anlamlı olarak en sık asimetrinin görüldüğü bölgelerdi. İlk nöbet yaşı ve epilepsi süresi, febril konvülsiyon bazı yapıların asimetrisiyle anlamlı olarak ilişkiliydi. Nöbet sıklığı, jeneralize başlangıçlı tonik-klonik nöbet varlığı kortikal glikoz tutulum oranlarıyla negatif, hacim kaybıyla pozitif, ilk nöbet yaşı negatif korelasyon gösterebilmekteydi. SPM analizli PET'te, nöbet odağına ipsilateral ve bazen kontralateraldeki alanların kortikal glikoz tutulum oranlarının etkilendiği görüldü. Sonuç olarak, dirençli TLE'de temporal lobdaki alanların yanında ekstratemporal, subkortikal alanlarda da yapısal ve/veya metabolik değişiklik görülebilmektedir. Bu değişikliklerin klinik ve cerrahi prognoz üzerine etkisi olabilir.
Özet (Çeviri)
The correlation between cortical /subcortical volume changes and brain regional cortical glucose metabolism rates in the patients with refractory temporal lobe epilepsy and clinical and etiological factors Temporal lobe epilepsy (TLE), the most common type of epilepsy, is characterized by the focal onset impaired awareness seizures. TLE is a network disease and the changes of volume and cortical glucose metabolism rates may be seen in extratemporal and subcortical areas such as thalamus and also in grey and white matter, which are far away from the epileptic focus. Because of that, volumetric magnetic resonans imaging (volumetric MRI) and a semi-quantitative tool, standard parametric mapping (SPM) analyzed position emisssion tomography are useful. We aimed to find out the volumetric and glucose metabolic changes in the different areas of brain and relation to clinical and semiological factors in 28 patients diagnosed and followed by refractory TLE. In result, hippocampus, thalamus, amygdala and total cerebrum were the most asymmetric regions. The age of first seizure , the epilepsy duration and complicated febrile seizures were significantly related to the asymmetry frequency. The presence of generalized onset seizures and the seizure frequency were significanly related to the changes of cortical glucose metabolism rate and volume reduction. In SPM-PET, the changes of cortical glucose metabolism rates were detected not only in the temporal regions but also in extratemporal regions ipsilateral or contralateral to the epileptic focus. Consequently, metabolic and volumetric changes may be seen in extratemporal, subcortical and cortical regions in the patients with refractory TLE. These changes may affect the clinical and surgical prognosis.