Sığınmacı kadınların ruh sağlığını etkileyen durumların araştırılması (Ege bölgesi örneği)
Investigating factors affecting mental health of asylum-seeker women in Aegean region
- Tez No: 532092
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kadın, Ruh Sağlığı, Sığınmacı, Travma, Asylum-seeker, Women, Immigration, Mental Health, Trauma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada Ege Bölgesinde yaşayan sığınmacı kadınların ruh sağlığını etkileyen durumların araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'ne danışmanlık için gelen ve gönüllü katılımı kabul eden 32 sığınmacı kadın katılmıştır. Araştırmada, tarafımızca hazırlanan sosyodemografik bilgileri de içeren yarı yapılandırılmış anket formu kullanılarak yapılan birebir görüşmelerle bilgi elde edilmiştir. Bu görüşmelerden elde edilen bilgi, deneyim ve algılar ile birlikte sığınmacı kadınların sahip oldukları etnik köken ve sosyokültürel arka planlar da göz önünde bulundurularak kişilerin ruh sağlığını etkilediği düşünülen durumlar belirlenerek klinik psikoloji çerçevesinde ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Farklı etnik kökenlerdeki sığınmacı kadınların ruh sağlığını en fazla etkilediği düşünülen durumları ekonomik ve güvenlik problemleri başta olmak üzere dil, eğitim, sosyal ve kültürel farklılıklar olarak özetleyebiliriz. Göç öncesi ve göç esnasında yaşanılan deneyimlerin de sığınmacı kadınların göç sonrası yaşamlarında ruh sağlığı üzerinde anlamlı etkileri olduğu görülmüştür. Sığınmacı kadınların ruh sağlığını etkileyen durumlara klinik psikoloji çerçevesinde bakıldığında, göç öncesi, göç esnası ve göç sonrasında yaşanılan farklı zorlu deneyimlerin travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), depresyon ve anksiyete bozuklukları başta olmak üzere ruhsal bozukluğu sebep olabileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonuçları, sınırlılıkları diğer literatür sonuçlarıyla karşılaştırılmış ve bu karşılaştırmalar doğrultusunda öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the factors affecting mental health of asylum-seeker women in the Aegean Region. Thirty-two asylum-seeker women, who have approached the Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (ASAM) for counselling, participated in this study voluntarily. In this research, information was gathered from face to face interviews in which a semi-structured questionnaire interviewing socio-demographic information was used as a data collection tool. The information was evaluated in detail within the scope of clinical psychology and factors influencing the mental health of asylum-seeker women were identified based on those women's experiences and perceptions - also considering their nationality, ethnic and socio-cultural background. The most influential factors on the mental health of asylum-seeker women were identified as economical and security related problems, followed by language barriers, education, social and cultural differences. It was also observed that pre-migration, migration and post-migration experiences have a significant impact on their mental health. After examining the influential factors for asylum-seeker women's mental health within the scope of clinical psychology, it was concluded that traumatic experiences during the pre-migration, migration and post-migration stages can result in mental problems, notably Posttraumatic Stress Disorder (PTSD), depression and anxiety disorders. The findings and limitations of this study were compared with the relevant literature, and the recommendations are discussed accordingly.