Sınıf II,bölüm 1 maloklüzyona sahip olgularda iki farklı sabit fonksiyonel apareyin dentofasiyal etkilerinin incelenmesi
Evaluati̇on of dentofaci̇al effects of two di̇fferent fi̇xed functi̇onal appli̇ances on cllas II, di̇vi̇si̇on 1 subjekts
  1. Tez No: 532117
  2. Yazar: ZEYNEP GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TÜRK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskeletsel Sınıf 2, Dişsel Sınıf II Divizyon 1, Baxmann apareyi, Forsus apareyi, Skeletal Class 2, Dental Class II, Division 1, Baxmann appliance, Forsus appliance
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı iki farklı sabit fonksiyonel apareyin dentofasiyal etkilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya iskeletsel Sınıf II ve/veya dental Sınıf II Divizyon 1 maloklüzyona sahip 40 birey dâhil edildi. Bireyler rasgele olacak şekilde iki eşit gruba ayrıldı. Ortodontik tedavi sırasında ve tedavi sonrasında her bir gruptan 6 birey kooperasyon eksikliği veya kayıtların yeterli olmaması nedeniyle çalışmadan çıkarıldı. Çalışma sonunda Baxmann grubunda 9 erkek ve 5 kadın (yaş ortalaması 12,72±1,35 yıl), Forsus grubunda da 8 kadın, 6 erkek (yaş ortalaması12,21±0,77 yıl) yer aldı. Her iki grupta da aparey uygulandıktan ortalama 5-6 ay sonra, tüm hastalarda molar Sınıf I ilişki elde edildi ve sabit fonksiyonel apareyler alındı. Çalışma sonunda toplam 28 bireyden sabit fonksiyonel tedavi öncesi ve sonrasında alınan 56 lateral sefalometrik film kaydı çalışma materyalini oluşturmaktadır. Dentofasiyal değişimleri değerlendirmek için 38 parametreden yararlanıldı. Grup içi karşılaştırılmalarında Wilcoxon testi, gruplar arası karşılaştırılmalarında Mann-Whitney testi kullanıldı. Bulgular: Baxmann grubunda maksiller iskeletsel ölçümlerde istatistiksel olarak önemli değişim izlenmezken Forsus grubunda A noktasının geri hareketi önemli bulundu (P=0,014). Her iki grupta da SNB açısı ve efektif mandibular uzunluk (Co-Gn) istatiksel olarak önemli artış gösterdi. Her iki grupta da ANB açısındaki ve overjet değerindeki azalma istatistiksel olarak önemli izlendi. Maksiller ve mandibular dentoalveolar parametreler incelendiğinde hem Baxmann hem de Forsus grubunda üst kesici dişlerin geriye ve alt kesici dişlerin öne hareketi istatistiksel olarak önemli bulundu. Sonuç: Tedavi sonunda her iki grupta da sınıf II molar ilişki ve artmış overjet başarılı bir şekilde tedavi edildi. Bu değişim mandibulanın öne hareketi ile üst kesici dişlerin geriye ve alt kesici dişlerin öne hareketi sonucu meydan geldi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate of the dentofacial effects of two different fixed functional appliances on Class II, Division 1 subjects. Materials and Methods: Forty subjects with skeletal Class 2 and/or dental Class II, Division 1 were included in this study. The subjects were randomly divided into two equal groups. During and after orthodontic treatment six subjects of each group had to be excluded from the study due to a lack of cooperation or to insufficient orthodontic records. At the end of the study, 5 females and 9 males (average age 12,72±1,35 years) remained in the Baxmann Group; 8 females and 6 males (average age 12,21±0,77 years) remained in the Forsus Group. In both groups a Class I molar relationship was obtained after 5-6 months and the fixed functional appliances were removed. Fifty-six lateral cephalometric films were obtained from 28 subjects at the beginning and at the end of functional treatment.. Thirty-eight parameters were used to evaluate the dentofacial changes. Wilcoxon test was used for the comparisons within groups, while the Mann-Whitney U test was used for the comparisons between groups. Results: In the Baxmann Group statistically significant changes were not obtained for maxillary skeletal measurements, whereas in the Forsus Group the posterior movement of A point was found significant (P=0.014). Increases of SNB angle and effective mandibular length (Co-Gn) demonstrated statistically significant increases. Decreases of ANB angle and overjet value were found statistically significant for both groups. When maxillary and mandibular dentoalveolar parameters were evaluated, posterior movement of upper incisors and anterior movements of lower incisors were found statistically significant for both groups. Conclusion: The Class II molar relationship and the increased overjet were successfully corrected in both groups. This correction occurred with anterior movement of mandible and posterior movement of upper incisors and anterior movements of lower incisors.