Kurumsal itibar ile kurumdan ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin yapısal eşitlik modeli ile analizi hizmet sektöründe bir uygulama
The Analysis of the relationship between corporate reputation and turnover intention with structural equality model an application in the service sector
- Tez No: 532118
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, ayrılma niyeti, işgören eğilimi, Demografik Etkenler, CorporateReputation, İntention to leave, employee tendency, Demographic factors
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın amacı kurumsal itibar ile kurumdan ayrılma niyeti arasındaki ilişkinin çalışanlar açısından nasıl algılandığı ve oluşan kurumsal itibar algısının kurumdan ayrılma niyetine olan etkisi ile demografik faktörlerin bu ilişkide ne gibi farklılıklara yol açtığını belirlemeye dönüktür.Çalışma ile yurtiçinde ve K.K.T.C'de olmak üzere hizmet sektöründe faaliyet gösteren 5, 4 ve 3 yıldızlı toplamda 11 farklı otelin farklı departmanlarında çalışan kişilere dönük hazırlanan sorularla veriler toplanmıştır. Yapısal eşitlik modeli ve SPSS paket programının kullanıldığı araştırmada İstatistiksel analizlerde öncelikle anketin ölçek güvenilirliği kontrol edilmiş devamında faktör sayısının belirlenmesi işlemi spss paket programından temel bileşen analizi seçeneği seçilerek yapılmıştır. Ankete katılan bireylerin demografik tanımlayıcı istatistikleri incelenmiş devamında ilgili karşılaştırmalar yapılmıştır. 5'li Likert ölçeği kullanılan anket için karşılaştırma ölçeği ortalama parametresi olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda işgörenlerin kurumsal itibar algısı ile kurumdan ayrılma niyetleri arasında önemli ters diye ifade edilebilir bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öyle ki kurumdan ayrılma niyetinin fazla olduğu ve fiili olarak işgören devir hızı göstergelerinde görülen ayrılmaların kurumsal itibar değerinin düşük olduğu kurumlarda gerçekleştiği ifade edilebilir. Çalışanların kurumsal itibarını yüksek ve güvenli olduğunu düşündükleri kurumsal yapılarda işten ayrılma niyetlerinin az olduğu kurumuna güvenmeyen ve kurumsal itibar açısından düşük olarak ifade eden çalışanların işten ayrılma düşüncelerinin ise daha fazla olduğu ifade edilebilir. Demografik etkenler ve otellerin bulunduğu yerler açısıdan da çeşitli farklılıkların gözlemlendiği çalışmada, hizmet sektöründe hala kalifiye eleman ve eğitimli yönetici sıkıntısı çekildiği, bu yüzden hemen her otelin geçici elemanlar ile yola devam ettiği dolayısıyla kurumsal itibar açısından bu durumun sektörü olumsuz yönde etkilediği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how the relationship between corporate reputation and intention to leave the institution is perceived in terms of the employees and the effect of the institutional reputation perception on the intention to depart from the institution and the demographic factors that lead to such differences. In the study, data were gathered with the questions prepared for the persons working in different departments of 11 different hotels in 5, 4 and 3 star hotels operating in the service sector both in Turkey and in TRNC. In the research using the structural equation model and the SPSS package program, in the statistical analysis, the scale reliability of the questionnaire was first checked and the number of factors in the continuation was determined by selecting the basic component analysis option from the SPSS package program. The demographic descriptive statistics of the individuals participating in the survey were examined and compared. The 5-point Likert scale was used as the comparison scale mean parameter for the questionnaire. As a result of the study, it is determined that there is a significant inverse relationship between the sense of corporate reputation and the intention to leave the institution. It can be argued that the intention to leave the institution is excessive and that the departures seen in the indicators of the actual turnover rate are carried out in institutions where the corporate reputation value is low. It can be argued that employees who do not trust the institution with low corporate intention to leave the company and whose corporate reputation is high and safe are more likely to leave the company than those who do not. It can be stated that in the study of the demographic factors and the places where the hotels are located, it is observed that there are still differences in the service sector and the quality of the service sector has attracted qualified staff and educated managers, which means that almost every hotel continues with the temporary staff.