Albert Camus'nün Caligula adlı oyununda absürd ve başkaldırı kavramlarının analizi
Analysis of the concepts of absurd and revolt in the play named Caligula of Albert Camus
- Tez No: 532396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, French Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Camus, Caligula, Absurd, Revolt, Theatre of the Absurd, Existentialism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yirminci yüzyılın önde gelen düşünürlerinden biri olan Albert Camus, yaşadığı dönemin savaş dönemi olması nedeniyle, hayata olan tutumunu, bakış açısını, yaşanmışlığın verdiği deneyimler ile eserlerine yansıtmıştır. Eserlerinde karşımıza çok sık çıkan iki ana kavram bulunmaktadır. Bunlar; absürd ve başkaldırıdır. Camus için, kitle halinde ölümlerin yaşandığı, sürgünlerin görüldüğü, insan hayatının hiçe sayıldığı bir dönemde, insanın hayatın anlamını sorgulaması kaçınılmazdır. Bu sorgulama sonucu karşılaşılan absürd ve onunla başa çıkmanın en etkin yolu olan başkaldırı, Camus yapıtlarının merkezinde yer alan çok önemli kavramlardır. Bu çalışmada, Albert Camus'nün ölüm temasını en yoğun işlediği“Caligula”adlı tiyatro oyununda absürd ve başkaldırı kavramlarını incelenmesi amaçlanmıştır. İmparator Caligula'nın sevdiği insanı kaybetmesi sonucu, ölüm gerçeği ile yüzleşmesi, onun zalim birine dönüşmesine neden olur. Ölüm gerçeğinin yaşandığı böylesi acımasız bir dünyada“acımasız”olmayı tercih eden imparator Caligula'nın bundan sonraki asıl görevi, halkına içinde bulunulan durumun ne denli saçma olduğunu anlatmaktır. Bunun en güzel örneğini kendi ölümüyle verecektir. Anahtar Sözcükler : Camus, Caligula, Absürd, Başkaldırı, Absürd Tiyatro, Varoluşçuluk.
Özet (Çeviri)
Albert Camus, who is the one of prominent philosophers in the twentieth century, has reflected his attitude of life and his points of view through his life experiences since the era he lived was the era of the war. İn his works of art, there are two main concepts that we often come across. These are; absurd and revolt. For Camus, it is inevitable for man to question the meaning of the life at a time when mass deaths were experienced, exiles were witnessed and human life was completely disregarded. These two concepts that we often came across in both his novel and his theatrical play with existentialism were admitted as the beginning of Camus philosophy. Absurd, which is encountered as a result of this questioning, and revolt, which is the most efficient way to deal with it, are very important concepts that are in the center of Camus' works. In this study, the goal was to investigate the concepts of absurd and revolt in Albert Camus' theatrical play“Caligula”, which is his most intense play focusing on the death. The result of losing the person Emperor Caligula loved, and him coming up against reality of death caused him to have been a cruel person. From now on, the mission of Caligula, who preferred to become a `cruel` in such a cruel world in which the death exists, is to explain his people about the situation and how ridiculous it is. He will display the greatest example of it with his own death.