İmplant ve diş destekli tüm ağız restorasyonlarda farklı oklüzal tabla morfolojilerinin restorasyonlar ve dayanaklar üzerindeki yük dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluating the effect of different occlusal table morphologies on the stress distrubition over the restorations and abutments in tooth and implant supported prostheses: A finite element analysis
  1. Tez No: 532483
  2. Yazar: ONGUN ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oklüzal şema, oklüzyon, monolitik zirkonya, Occlusal schema, occlusion, monolithic zirconia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Dental implantlar, artık kısmi ve tam dişsizlik olgularında ilk olarak tercih edilen bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Oklüzal yükleme altında doğal dişler, implantlar ve çevre dokularında bir takım stresler oluşmaktadır. Çalışmamızda farklı oklüzal tabla morfolojilerine sahip restorasyonlarda stres dağılımı sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bilgisayar ortamında elde edilen farklı oklüzal tablalarla hazırlanmış modellere çiğneme kaslarını temsil eden kuvvetler aracılığıyla oluşan stres dağılımındaki farklılıklar incelenmiştir. Çalışmada alt ve üst çene doğal dişli model, alt ve üst çenenin tüm ağız implant üstü monolitik zirkonya restorasyonlu model ve üst çene doğal dişli alt çene implant üstü monolitik zirkonya restorasyonlu olmak üzere toplam üç adet senaryo hazırlanmıştır. Her bir senaryo kendi içinde balanslı oklüzyon, lingualize oklüzyon ve genişletilmiş fossa oklüzyon oklüzal şeması olmak üzere üç farklı oklüzal şema modellenmiştir. Çalışmamızda oklüzal şemadaki farklılıkların diş, implant ve çevre dokularda farklı stres dağılımı gösterdiği görülmüştür. Elde edilen sonuçların klinik uygulamalar sırasında oklüzal şema ve materyal seçiminde bir rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Dental implants are now the first choice of treatment in partial and complete edentulism. Under occlusal loading, there are some stresses in natural teeth, implants and surrounding tissues. In our study, the stress distribution in the restorations with different occlusal table morphologies was investigated by finite element stress analysis. The stres distrubition differences between the models prepared with different occlusal schemes were analyzed to represent the chewing muscles. In this study, three scenarios were prepared; the upper and lower jaws wirh natural teeth model, the upper and lower jaws with the implant-retained monolithic zirconium restoration model and the upper jaw natural teeth lower jaw implant-retained monolithic zirconium restoration. Each scenario was modeled in three different occlusal schemes, including balanced occlusion, lingualized occlusion and widened fossae occlusion. In our study, different occlusal schemas showed different stress distribution in teeth, implants and surrounding tissues. The results obtained are thought to be a guide in the selection of occlusal schema and material during clinical practice.