Tradition and poetry: A comparative study of T.S. Eliot and Sezai Karakoç
Gelenek ve şiir: T. S. Eliot ve Sezai Karakoç üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 532600
  2. Yazar: FATIMA NUR ERBOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: gelenek, modernite, din, modernist şiir, T.S. Eliot, Sezai Karakoç, tradition, modernity, religion, modernist poetry, T.S. Eliot, Sezai Karakoç
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, iki modernist şair T.S. Eliot ve Sezai Karakoç'un gelenekle kurduğu ilişkiyi tartışmaktadır. Her iki şair de modernite ile paradoksal görünen gelenek kavramını sürekli vurgulayan modernist şiirin önemli figürleridir. Farklı kültürlerden gelen bu iki şair, gelenek çerçevesinde benzerlikler taşıyan modernist şiirleri nasıl oluşturmuştur? Bu iki modernist şairin gelenekselliğine, edebi görüşleri ve seçilmiş şiirleri bağlamında odaklandım. İlk olarak, tezimde modernist şiirin bağlamına baktım ve Eliot ile Karakoç'u modernist yapan unsurlara odaklandım. İkinci olarak, Eliot ve Karakoç'un gelenekle ilgili edebi görüşlerini tartıştım ve şiirlerinden örnekler vererek bu ilişkiyi göstermeye çalıştım. Üçüncü olarak, seçilen şiirlerini tematik olarak karşılaştırırken, modernlik ve din arasındaki ilişkiyi, bilgi, bilgelik, modern putlar, sürgün, kurtuluş ve yakarış kavramlarıyla ele almaya çalıştım. Son olarak, bütünsel bir çalışma için şiirlerin yapısal analizine yer verdim. Amacım, bu iki şairin hangi başlıklarda ne kadar benzeştiğini ve birbirlerinden hangi konularda ne kadar uzaklaştığını göstermektir. Şairlerin yazılarını ve şiirlerini birincil kaynağım olarak kullandım ve tezimi ikincil kaynaklarla zenginleştirerek yakın okumayla şiirleri tartışmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between modernist poetry and tradition in the works of T.S. Eliot and Sezai Karakoç. Both poets are significant figures of modernist poetry and they make constant emphasis on the concept of tradition, which seems paradoxical with modernity. My question is how these two poets from different cultures compose modernist poems which have similarities with the framework of tradition. I focus on traditionalism of these two modernist poets within the context of their literary views and selected poems. In my thesis, firstly, I look at the context of modernist poetry and what makes Eliot and Karakoç modernist. Secondly, I examine Eliot's and Karakoç's literary views which are about tradition. The poems that I select for my thesis reflect the poets' views on tradition. Thirdly, while comparing their poems thematically, I focus on the relationship between modernity and religion with concepts of knowledge, wisdom, modern idols, exile, redemption and beseeching. Lastly, a structural analysis of the poems is included for a holistic study. My aim is to show how much in what topics these two poets approach and diverge from each other considering tradition. Through close reading, I use poets' essays and poems as my primary source and enrich my thesis with secondary sources.