An empirical study to determine the effect of organizational culture on organizational commitment
Örgütsel kültür ve örgütsel bağlılığının etkisinin belirlenmesine yönelik ampirik bir çalışma
- Tez No: 532624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP BAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Destekleyici Kültür, Yenilikçi Kültür, Bürokratik Kültür ve Örgütsel Bağlılık, Organizational Culture, Supportive Culture, Innovative Culture, Bureaucratic Culture, and Organizational Commitment
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini incelemek için yapılmıştır. Çalışmada, veri toplama aracı olarak anket yontemi kullanmış ve Anket Formu Erbil'de Tıbbi Kontrol Ajansında çalışan (150) kişi ile yürütülmüştür. Dolayısıyla örgüt kültürü bağımsız değişkendir ve bağımlı örgütsel bağlılıktır. Ancak, çalışma kültürü örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini değerlendiren bazı değerlendirmeleri gözlemleyerek belirlenmiştir. Literatür çalışması sonucu kavramsal bir plan oluşturup hipotezler buna göre kurgulanmıştır. Araştırmanın hipotezleri SPSS v24 ve EViews 9 kullanarak test edilmiştir. Çalışmada, örgüt kültürünün Erbil'de Tibbi Kontrol Ajansında örgütsel bağlılık ile anlamlı bir pozitif ilişkisi olduğu ve bu ilişkilerin çalışanların organizasyonlarına bağlılıklarına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Destekleyici kültür, yenilikçi kültür, kolektif örgüt kültürü, bürokratik kültürün diğer boyutlara göre örgütsel bağlılık ile daha düşük korelasyona sahip olmasına rağmen, örgütsel bağlılık ile en önemli pozitif korelasyonlara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, regresyon analizi yoluyla, çalışma istatistiksel olarak örgüt kültürünün ve tüm boyutlarının örgütsel bağlılık üzerinde önemli etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, destekleyici kültür, yenilikçi kültür, kolektif örgüt kültürünün örgütsel bağlılık üzerindeki yüksek etkileri, altta kademede ise ise örgüt kültürünün boyutları arasında bürokratik bir kültürün varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present master study is conducted to test the effect of organizational culture on organizational commitment. Accordingly, the study used a survey questionnaire as an instrument for data collection and managed on medical control agency in Erbil, besides the samples were distributed to (150) employees, who willingly contributed to the survey by replying to the questionnaire questions. So, organizational culture is the independent variable, and the dependent is organizational commitment. However, the study hypotheses identified by observing some evaluations dedicated to the effect of organizational culture on organizational commitment. Thus, a conceptual scheme established, then framed some hypotheses. Therefore data analysis was made to test the hypotheses, by using SPSS v24 and EViews 9. The study establishes that the organizational culture has a significant positive relationship with organizational commitment in MCA in Erbil, and these relationships contribute to employees commitment to their organization. While supportive culture, innovative culture, collective organization culture has most significant positive correlations with organizational commitment, although bureaucratic culture has the lower correlation with organizational commitment, compared to other dimensions. Furthermore, through the regression analysis the study found that statistically there are significant effects of the organizational culture and all its dimensions on the organizational commitment, nevertheless, the high effects of the supportive culture, innovative culture, collective organization culture on organizational commitment, while the lower one was a bureaucratic culture among dimensions of organizational culture.