18-26 yaş arası üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının uyku bozukluğu, depresyon ve dikkat eksikliği ile olan ilişkisinin araştırılması
Research on the relationship of internet addiction with sleep disorders, depression and attention deficit in universty student between the ages of 18-26
  1. Tez No: 532634
  2. Yazar: HİLAL MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bağımlılığı, Üniversite Öğrencileri, Depresyon, Erişkin Dikkat Eksikliği, İnsomnia, Uykusuzluk, Internet, Internet Addiction, University Students, Depression, ADHD, Insomnia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzde internet, sağladığı birçok fayda ve kolay erişebilirliği ile hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnternetin insan hayatının bu denli merkezinde olması, psikoloji literatüründe oldukça popüler olan problemli internet kullanımı sorununu ortaya çıkarmıştır. Problemli internet kullanımının, tanısal ve etiyolojik çeşitli nedenlerden ötürü internet bağımlılığı, patolojik internet kullanımı gibi birçok farklı ismi olsa da, temel olarak bireyin internet kullanımını kişisel hayatında olumsuz sonuçlar yaratmasına rağmen kontrol edememesidir. Bu çalışmada, internet bağımlılığının üniversite öğrencileri arasında prevelansı ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, depresyon ve insomnia gibi diğer psikopatalojik semptomlarla olan ilişkisi araştılmıştır.Üsküdar Üniversitesi'nde öğrenimini sürdüren 100 öğrenci üzerinde yapılan bu çalışmada katılımcıların %6'sı internet bağımlısı iken, %63'ü riskli internet kullanıcısı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada cinsiyet, yaş, gelir düzeyi gibi ana demografik değişkenlerin ayırt edici etkisi bulunmamıştır. Bununla birlikte internet bağımlılığının yukarıda bahsedilen psikopatolojilerle pozitif ve orta güçte ilişkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Internet has been a main attraction of our lives due to its many benefits and easy access. Its constant presence in the center of our lives has created an issue that has been very popular in the pschiatric literature called problematic internet use. Although referred by many different names due to various methodological and etiological reasons such as internet addiction and pathological internet use, it is a condition where a person can not limit or control his/her internet use despite its negative effects on his/her personal life. This study aims to understand the internet addiction prevelance among university students and its comorbidity with ADHD, depression and insomnia. Among 100 respondents chosen randomly at Uskudar University, 6% were internet addicts and 21% was high risk internet user. In this study, main demographic variables such as age, gender and income level were not found as a determinant for internet addiction. However, a positive medium correlation was observed between internet addiction and psychopathologic symptoms mentioned above.