Üniversite öğrencilerinde nomofobi, dijital oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between nomophobia digital game addiction and internet addiction in university students
- Tez No: 699662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, İnternet Bağımlılığı, Nomofobi, Digital Game Addiction, Internet Addiction, Nomophobia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde, nomofobi, dijital oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı arasındaki ilişki incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 18-26 yaş arası 102'si kadın, 98'i erkek toplam 200 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada cinsiyet, sınıf düzeyi, yaş, gelir düzeyi, günlük internet kullanma süresi, dijital oyun oynama süresi, internete bağlanmak ve oyun oynamak için tercih edilen teknolojik araçlar hakkında bilgi almak adına Demografik Bilgi Formu, dijital oyun bağımlılığını ölçmek amacıyla Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, nomofobi düzeylerini ölçmek amacıyla Nomofobi ölçeği ve internet bağımlılığını ölçmek amacıyla Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; internet bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı toplam puanı ve nomofobi alt boyutlarından alınan puanlar arasında pozitif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ölçek ve alt boyut puanları, cinsiyet açısından karşılaştırılmış olup internet bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı ve nomofobi ölçeklerinden alınan puanlar arasında istatistikçe anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. İnternet bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığından alınan puanlar kadınlara kıyasla erkeklerde daha yüksek bulunmuştur. Nomofobi alt boyutlarından alınan puanlarda ise erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksek olduğu görülmektedir. Yaş ve sınıf düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Katılımcıların günlük internet kullanım süresi ve dijital oyun oynama süresi açısından karşılaştırıldığında istatistikçe anlamlı farklar gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to examine the relationship between nomophobia, digital game addiction and internet addiction in university students.The study group of the research consists of 200 university students, 102 female and 98 male, between the ages of 18-26. In this study, Demographic Information Form was used to obtain information about gender, class level, age, income level, daily internet usage time, digital game playing time, and technological tools preferred for connecting to the internet and playing games, Digital Game Addiction Scale was used to measure digital game addiction, Nomophobia scale was used to measure nomophobia levels and Young Internet Addiction Test-Short Form was used to measure internet addiction. According to the findings of the research; A statistically significant positive correlation was found between the scores obtained from the internet addiction, digital game addiction total score and nomophobia sub-dimensions. The scale and sub-dimension scores were compared in terms of gender, and a significant difference was observed between the scores obtained from the internet addiction, digital game addiction and nomophobia scales. Internet addiction and digital game addiction scores were higher in males than females. It is seen that the scores obtained from the sub-dimensions of nomophobia are higher in women compared to men. There was no significant difference between age and grade levels. Statistically significant differences are observed when the scores obtained from the participants are compared in terms of daily internet usage time and digital game playing time of the participants.