Hemşirelerin bazı özellikleri ile yöneticilerin otantik liderlik yaklaşımlarının hemşirelerin örgütsel vatandaşlık düzeylerine etkisi
Effects of some characteristics of nurses and authentic leadership approaches of nurse managers on nurses' organizational citizenship levels
  1. Tez No: 532655
  2. Yazar: SAADET ÖZDİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, işten ayrılma, liderlik, otantik liderlik, örgütsel vatandaşlık, Authentic leadership, leadership, leaving the job, nursing, organizational citizenship
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Hemşirelerin Bazı Özellikleri İle Yöneticilerinin Otantik Liderlik Yaklaşımlarının Hemşirelerin Örgütsel Vatandaşlık Düzeylerine Etkisi Çalışmanın amacı, yönetici hemşirelerin otantik liderlik davranışlarının hemşirelerin örgütsel vatandaşlık düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini birdevlet hastanesi, birüniversite hastanesi, birvakıf üniversite hastanesi ve bir özel hastanede çalışmakta olan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 334 hemşire oluşturmuştur. Veri toplamak için sosyodemografik özellikler, Otantik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Vatandaşlık Ölçeği'nin bulunduğu veri toplama formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde t testi, standart sapma, Mann Whitney U, bağımsız gruplarda varyans analizi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada, hemşirelerin örgütsel vatandaşlık ve yöneticilerinin otantik liderlik davranış sergileme düzeyi yüksek bulunmuştur. Sosyodemografik ve mesleki özelliklerden 30 yaş ve üzerinde, evli, meslekte ve kurumda beş yıl ve üzerinde deneyimi olanların, birimde beş yıl ve üzerinde çalışanların, günlük çalışma saatleri 12 saatten az olanların ve gündüz vardiyasında çalışanların örgütsel vatandaşlık düzeyleri anlamlı şekilde yüksek belirlenmiştir. Ayrıca işinden memnun olan ve işinden ayrılmayı düşünmeyen hemşirelerin örgütsel vatandaşlık düzeylerinin anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucuna göre hemşirelerin otantik liderlik toplam puan ve alt boyut puanları arttığında örgütsel vatandaşlık düzeyi puanlarının da arttığı bulunmuştur. Hemşirelerin örgütsel vatandaşlık davranışları gösterebilmeleri için yönetici hemşirelerinin otantik liderlik becerilerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Ayrıca yöneticilerin, çalışanların örgütsel vatandaşlık düzeyini etkileyen bireysel ve mesleki özelliklere sahip hemşireler için dikkat göstermeleri gerekir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Some Characteristics of Nurses and Authentic Leadership Approaches of Nurse Managers on Nurses' Organizational Citizenship Levels The aim of the present study was to investigate the effects of authentic leadership behaviors of nurse managers on nurses' organizational citizenship levels. The study sample consisted of 334 nurses working in a state hospital, a university hospital, a foundation university hospital and a private hospital. The study data were collected using the Sociodemographic Characteristics Questionnaire, Authentic Leadership Questionnaire and Organizational Citizenship Behavior Scale. To analyze the study data, t-test, standard deviation, Mann Whitney U test, analysis of variance in independent groups and Pearson Correlation Coefficient were used. In the present study, it was determined that the nurses had high levels of organizational citizenship and nurse managers displayed high levels of authentic leadership behaviors. Of the participants, those who were in the 30 and over age group, who were married, whose length of service in the profession or organization was5 years and more, who worked in the unit5 years and more, whose working hours were less than 12 hours a day, and who worked the day shift had significantly higher levels of organizational citizenship. It was also determined that the nurses who were satisfied with their job and who did not intend to leave the job had significantly higher levels of organizational citizenship. The results of the present study revealed that as the mean scores the nurses obtained from the Authentic Leadership Questionnaire and its subscales increased so did their organizational citizenship levels. In order for nurses to display better organizational citizenship behaviors, nurse managers' authentic leadership skills should be improved. In addition, nurse managers should pay attention to nurses' individual and professional characteristics affecting their organizational citizenship levels.