Erdal Öz'ün öykü ve romanlarında yapı ve tema
Structure and theme in Erdal Öz's stories and novels
  1. Tez No: 532664
  2. Yazar: ZEYNELABİDİN RÜZGAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erdal Öz, Roman, Öykü, İnceleme, 12 Mart 1971 Muhtırası, Varoluşçuluk, Erdal Öz, Novel, Story, Reviews, March 12, 1971 Tribute, Existentialism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Türk edebiyatında 1950 kuşağı içinde değerlendirilen Erdal Öz, öykü alanında öne çıkmakla birlikte roman, gezi yazısı ve anı-anlatı-roman şeklinde kaleme aldığı eserler ile yaşadığı dönemde adından söz ettiren bir yazardır. İlk eserlerini 1950'lerden itibaren vermeye başlayan yazarın bu dönem verdiği eserlerinde ağırlıklı olarak“varoluşçuluk”un izleri görülür. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonraki dönemlerde yazdığı eserlerde ise bu dönemde yaşanan dramatik olayları kendi yaşadıklarından hareketle öykü ve romanlarına konu edinmiştir. Bu dönem, yazarın toplumsal duyarlılığının ön planda olduğu bir dönemdir. Yaşadığı acıları gerek öykülerinde gerekse de romanlarında, bir döneme yahut bir yere ait değil de onları insanlık bağlamında evrenselleştirerek verir. İnsana ait gerçekliği kurgu dünyasının olanaklarıyla sunması bakımından dikkat çeken bir yazar olan Erdal Öz, 1975 yılında Orhan Kemal Roman Ödülü ve 1998 Sait Faik Hikâye Armağanı ve 2001 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü kazanır. Bu tezde; yazarın yaşamı, sanatı ve yazdığı eserlerin çeşitli yönlerden incelenmesi ve özellikleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Erdal Öz is a writer who has made an indelible impression with his Works in 1950's zone. He shined out especially at story sort while became popular also at writing novel, travel writing andmemory-narration-novel. The writer who started to give his first Works since 1950, mainly shows the traces of“existentializm”in his works give in this period. In the works he wrote in the later periods of Marc 12, 1971, he based his stories and novels on the dramatic events of this period. This process is a period when the outhor's social sensitivity is the fore front. The living pains universalize not only in the narrative, but also in their novels, not in turno or one time, but in the context of humanity. Erdal Öz, draws attention with the possibilty of presenting human reality. With the possibilities of the editing world, wins the Orhan Kemal Roman Ödülü in 1975 and Sait Faik Hikaye Armağanı in 1998 and Sedat Simavi Edebiyat Ödülü in 2001. In this thesis; the outor's life, art and written works from various aspects of exploration and features are explained.