İslam düşüncesi ve modern bilim ışığında ilk insanın yaratılışı ve insanlığın gelişimi
The creation of the first human and the development of humanity in the light of iIslamic thought and modern science
- Tez No: 532694
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU, PROF. DR. HULUSİ ARSLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NECATİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam, Kelâm, Evrim, Yaratılış, İslam Düşünürleri, Islam, Kalam, Evolution, Genesis, Islamic Thinkers
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Akıl yetisine sahip olan insanın geçmişten günümüze zihnini kurcalayan en önemli meselelerden biri evrenin, gezegenlerin, dünyanın, canlı ve cansız varlıkların nasıl oluştuğu sorusudur. İnsanlar bu sorulara cevap bulmak için doğa diye adlandırdığımız harici dünyayı ve galaksiyi incelemiş ve bir neticeye varmaya çalışmıştır. Geçmişten günümüze insanoğlunun bu araştırmaları sonucu bazı teoriler ortaya atılmıştır. Günümüzde bu teorilerden bilimselliği en çok öne çıkarılanı şüphesiz Evrim Kuramıdır. Buna göre artarda gelen birtakım doğal olaylar sonucunda yeryüzünde başlayan canlı hayat yine bazı doğal olaylar neticesinde çeşitlenmiş ve günümüzdeki varlık dünyasındaki çeşitlilik oluşmuştur. Evrim Kuramı her ne kadar yeni bir teori olsa da evrim fikrinin günümüzden asırlarca önce antik Yunan medeniyeti ve İslam toplumu gibi birçok kültürde var olduğu bilinmektedir. Modern Evrim Kuramıyla birçok noktada benzeşen yüzyıllar öncesinin bu evrim düşünceleri özellikle İslam toplumunda yaygın bir şekilde görülmüştür. Günümüzde canlılığın başlaması ve çoğalmasının açıklanmasına dair öne çıkarılan Evrim Kuramının yüzyıllar öncesinden İslam düşünürleri tarafından benzer şekilde dile getirilmesi çok önemli ve araştırılması gereken bir konudur. Bu nedenle İslam düşünürlerinin insanın, canlıların, doğanın ve evrenin yaratılması konusunda evrimsel manada ortaya koyduğu görüşleri inceleyip açığa çıkarmak araştırmamızın temel gayesi olmuştur. Biz öncelikle, İslam düşünürlerinin yaratılış görüşlerini kronolojik olarak ve modern bilimsel verilerle mukayeseli bir şekilde ele almaya çalıştık. İlerleyen bölümlerde ise insanın var olmasıyla ilgili modern bilimsel teorileri kısaca çalışmamıza yansıtmaya çalıştık. Evrimle ilgili düşünce ortaya koymuş İslam düşünürlerinin eserleri, bu düşünürlerle ilgili yazılmış eserler ve modern Evrim Kuramıyla ilgili yazılmış eserleri inceleyerek gerçekleştirdiğimiz çalışmamız neticesinde İslam düşünürlerinin evrimsel manada ifade ettiği birçok görüşün günümüz evrim düşüncesiyle örtüştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important matters that has prepossessed human as an intellectual creature from past to present is the question how the universe, planets, earth, living and non-living things existed. In order to find an answer to these questions, the human observed the creatures around, nature and the universe and tried to make a conclusion. Some theories have been suggested from past to present as a result of these researches of humans. The most scientifically credited one of these theories is undoubtedly the Theory of Evolution today. Accordingly, the living life that started on the earth as a result of some series of natural events was varied again as a result of some natural events and reached its richness of creatures today. Even though the Theory of Evolution is a recent theory, it is known that the idea of evolution existed in various cultures like ancient Greek civilization and Islamic society centuries ago. These centuries-old evolutional ideas that have similarities with modern Theory of Evolution in many aspects were especially seen in Islamic society. The fact that the Theory of Evolution, which is the most important and almost the only theory about the beginning and reproduction of living, was expressed by Islamic philosophers in a similar way is a matter that is quite important and should be researched. Hence, it is the main objective of our study to investigate and reveal the evolutional opinions claimed about the creation of the human, living things, nature and universe by Islamic philosophers. Firstly, we tried to approach the genesis opinions of Islamic philosophers chronologically and comparatively with modern scientific data. In the following chapters, we tried to briefly reflect modern scientific theories about human existence on our study. It has been seen that most of the evolutional ideas expressed by Islamıc philosophers are consistent with recent Theory of Evolution as a result of investigating the pieces of Islamic philosophers who claimed an idea about evolution, the pieces written about these philosophers and the pieces written about modern Theory of the idea.