Lüks tüketim pazarında dijitalleşmenin etkileri
Effects of digitalization on luxury consumption market
  1. Tez No: 532695
  2. Yazar: CEREN KIZILÇAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÖYMEN KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks Tüketimi, Lüks Markalar, E-ticaret, Tüketimin Dijitalleşmesi, Luxury, luxury consumption, luxury brand, e-commerce, digitalization of consumption
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Lüks; insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Tanımı ve algısı; döneme, içinde bulunduğu koşullara ve tüm bireylere göre farklılıklar gösterse de yaşamın hemen her alanında kendine yer bulmaktadır. Bu çalışmada günümüzün önemli olgularından dijitalleşme, lüks özelinde incelenmektedir. İnternetin gelişmesiyle her tür hizmet ve ürün satışının e- ticaret adıyla sanal ortamda varlığını göstermesi büyük bir hızla gerçekleşmiştir. Endüstri 4.0'ı yaşadığımız günümüzde, firmaların fiziksel ve sanal mağazaları birbirleriyle büyük bir rekabet içindedirler. Teknolojik ürünlerin birbirleriyle çok daha fazla etkileşime sahip olacağı gelecek projeksiyonlarında da e-ticaretin, her tür alışverişte tercih edileceği öngörülmektedir. Lüks markalar da bu doğrultuda satış ve pazarlama stratejilerini baştan kurgulamış; çok büyük bir oranla e-ticarette etkin olmaya başlamışlardır. Bu çalışmada lüks kavramının dijitalleşme süreci, tüketici temelinde farklı yönleriyle incelenmekte bununla birlikte lüksün geçmişten günümüze geçirdiği süreç, tanımları, tüketicileri, tüketicileri için ifade ettiği psikolojik ve sosyolojik öğeleri, markaları Türkiye'de ve Dünya'da olan yeri ve demokratikleşme süreçleriyle ele alınmaktadır. Anket yöntemi kullanılarak; lüks tüketimin dijital ortamda tercih edilme oranının, lüksün tüketiciler için ifade ettiği öğelerin; tüm bu verilerin demografik, mesleki ve coğrafi bulgularının ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Luxury is an ancient concept as old as humanity. Even though definition and perception of luxury varies according to the time, conditions and individuals, luxury finds a place in almost every aspect of life. In this study, digitalization phenomenon is examined in terms of luxury. Sales of all kinds of goods and services were rapidly virtualized with the name of e-commerce. Today, at the age of the industry 4.0, online and physical stores of the brands are started to compete each other. It is predicted that in the future e-commerce will be preferred more in every aspect of trade. In this respect, luxury brands are building their sales and marketing strategies and they mostly started to be efficient. In this study, digitalization of the luxury concept from the consumers' point of view, the process from past to present, the definitions of luxury, consumers, psychological and sociological factors for consumers, luxury brands, importance in Turkey and in the world, democratization of luxury were examined