Üniversite öğrencilerinin psikoterapi hakkındaki düşüncelerinin sosyal damgalanma ve cinsiyet ile ilişkisi
Relationship between thoughts about psychotherapy, social stigma perception and gender of college students
- Tez No: 532750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoterapi Hakkındaki Düşünceler, Sosyal Damgalanma, Thoughts about Psychotherapy, Social Stigma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin psikoterapi hakkındaki düşüncelerinin sosyal damgalanma ve cinsiyet ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini lisans ve yüksek lisans programlarının farklı bölümlerinde öğrenim gören, araştırmacının ulaşabildiği ve katılmaya gönüllü 246 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kişisel bilgiler için“Kişisel Bilgi Formu”, psikoterapi hakkındaki düşünceleri belirlemek için“Psikoterapi Hakkındaki Düşünceler Ölçeği”, sosyal damgalanma algısını ölçmek“Sosyal Damgalanma Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız iki örneklem t testi, ANOVA testi ve Pearson korelasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, katılımcıların psikoterapi hakkındaki kaygıları ve psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma algıları düşük düzeydedir. Psikoterapi ve psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma kaygısı cinsiyet, yaş, medeni durum, ailenin gelir düzeyi, birlikte yaşadığı kişiler, yaşamın çoğunun geçtiği yer, daha önce psikoterapi alma durumuna göre anlamlı farklılık göstermemekte; okuduğu bölüm, daha önce psikiyatrik tedavi görme durumu ve çekirdek ailede psikiyatrik hastalığı bulunan bireyin olması durumuna göre anlamlı farklılık göstermektedir.Sosyal damgalanma kaygısı yüksek olduğunda psikoterapiye yönelik olumlu tutumları düşük; sosyal damgalanma kaygısı düşük olduğunda ise psikoterapiye yönelik olumlu tutumlar yüksek düzeyde tespit edilmiş olup elde edilen bulguların literatür ile paralellik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate relationship between thoughts about psychotherapy, social stigmatization and gender of college students. The sample of the research consists 246 college students which was reached by random sampling, studying in different parts of the undergraduate and graduate programs who volunteered to participate to the study. In the study was used“Personal Information Form”for personal information,“Scale of Thoughts about Psychotherapy”for determine the thoughts about psychotherapy and“Scale of Social Stigma Perception Scale”for measure social stigma perception. Two independent t test, ANOVA and Pearson's correlation techniques were used for the analysis of the obtained data. According to the findings obtained in this study, level of thoughts about psychotherapy and social stigma perception of the participants are low. Psychotherapy and social stigma concerns do not show any significant difference according to gender, age, marital status, income level of the family, the people living together, the place where the majority of life passes, and previously the situation of taking psychotherapy; there was a significant difference according to the reading section, previously psychiatric treatment and the presence of an individual with a psychiatric disorder in the nuclear family. Positive attitudes towards psychotherapy are low when social stigma concerns are high; positive attitudes towards psychotherapy are high when social stigma concerns are low. And finally, it was determined this study findings are show similarity to literature