Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamaları sırasında hava yolu cihazları kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of airway device usage duringcardiopulmonary resuscitation i̇mplementation
- Tez No: 532775
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ANKAY YILBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resüstiasyon, havayolu yönetimi, supgraglottik havayolu aracı, Cardiopulmonary resuscitation, airway management, supraglottic airway device
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
DADAKÇI Yağmur Can. Kardiyopulmoner Resüsitasyon Uygulamaları Sırasında Hava Yolu Cihazları Kullanımının Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara 2018. Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) sırasında en optimal havayolu yönetimi stratejisinin hangisi olduğu net olarak belirlenmiş bir konu değildir. Pratikte genellikle kabul gören yaklaşım, gögüs kompresyonlarına minimal ara verecek şekilde balon-valf-maskeden daha ileri havayolu tekniklerine doğru aşamalı ilerlemektir. Havayolu yönetimi hasta kaynaklı faktörlere ve uygulayıcının becerilerine göre farklılık gösterebilir. Bu çalışmanın amacı; ülkemizde acil servis, yoğun bakım servisleri ve ameliyathanelerde görev yapmakta olan doktorların kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamaları esnasında hava yolu kontrolü yaklaşımlarını ve supraglottik hava yolu araçlarını (SGHA) kullanımı konusundaki tecrübelerini değerlendirmektir. Etik komite onayı alındıktan sonra, ülkemizdeki üniversite hastaneleri ve eğitim araştırma hastanelerinde, acil servis, yoğun bakım servisleri ve ameliyathanelerde halen aktif çalışmakta olan doktorlara 01 Mayıs-01 Temmuz 2017 tarihleri arasında, internet üzerinden anket formları ulaştırıldı. Anket KPR sırasında havayolu yönetimi stratejileri, kullanılan havayolu cihazları ve teknikleri, zor havayolu varlığında uygulanan kurtarıcı teknikler ve end-tidal karbon dioksit kullanımı ile ilgili sorular içermekteydi. Ankete katılmayı kabul eden doktorların toplam sayısı 357 idi. Çalışmamıza katılan doktorların %24'ü KPR sırasında laringoskopi için kompresyonlara ara verdikleri sürenin 5 saniyeden uzun olduğunu belirtti. Kompresyon kesintisi süresi uzman doktorlarda ve anestezistlerde daha kısa idi. Zor entübasyonla karşılaşıldığında, toplamda doktorların %37'si alternatif bir yönteme geçmeden önce üçten fazla entübasyon denemesi yapmakta idi. Uzman doktorların ve anestezistlerin 3'ten fazla deneme yapmama oranları daha fazlaydı. KPR sırasında endotrakeal tüp yerine SGHA kullanımının, entübasyon tecrübesi daha fazla olmasına rağmen, uzman doktor ve anestezi doktorları grubunda daha yüksek oranda olduğu görüldü. Videolaringoskopi konusunda kendisini yeterli hissedenlerin oranı %35,8, acil ön boyun girişimi konusunda kendisini yeterli hissedenlerin oranı ise %15,6 idi. Çalışmamıza katılan doktorların %33'ü KPR sırasında hiçbir zaman etCO2 dedektör cihazı kullanmamaktaydı. Hem ERC hem de AHA tarafından yayınlanan güncel kılavuzlar, KPR sırasında kesintisiz ve kaliteli göğüs kompresyonlarının önemini vurgulamaktadır. Bu nedenle, entübasyon denemeleri için uzamış kompresyon kesintilerine neden olmak yerine SGHA gibi alternatif cihazların kullanımı önerilmektedir. Ülkemizdeki doktorların KPR sırasında havayolu yaklaşımını ve güncel kılavuzlara uyumunu incelediğimiz bu çalışmadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde; anestezi doktorlarının diğer branşlara oranla ve branştan bağımsız olarak uzman doktorların da asistan ve pratisyen doktorlara oranla kılavuzlara daha uyumlu hareket ettikleri; ancak yine de kılavuzların önerilerine uyumun yetersiz kaldığı görülmektedir. Sıklıkla KPR uygulamak durumunda olan doktorların, konu hakkındaki bilgi ve becerilerini daha fazla geliştirmeleri ve güncellemeleri gerektiği kanısındayız
Özet (Çeviri)
DADAKÇI Yağmur Can. Evaluation of Airway Device Usage During Cardiopulmonary Resuscitation İmplementation, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Residency Thesis, Ankara, 2018. The optimal airway management strategy during cardiopulmonary resuscitation (CPR) has not been determined yet. The widely acknowledged practice is using a stepwise approach towards more advanced techniques with minimalized interruptions to high quality chest compressions. Airway management varies depending on patient related factors and skills of the rescuer. The aim of this study was to investigate the airway management approach of clinicians, working in intensive care units, emergency services and anesthesiology clinics, during cardiopulmonary resuscitation. Following ethical committee approval, we conducted an online survey of clinicians working in intensive care units, emergency services and anesthesiology clinics of university and training and research hospitals in Turkey between 01.05.2017 and 01.07.2017. The survey questioned data regarding airway management strategies during CPR, the equipment and techniques used, preferred rescue techniques in case of difficult airway, and the usage of end-tidal carbon dioxide. Three hundred and fifty-seven clinicians responded to the survey. Twentyfour percent of the clinicians reported that they interrupt chest compressions ≥5 seconds for an intubation attempt. The interruption times were significantly shorter in specialists and anesthesiologists compared to residents and non-anesthesiology specialties respectively. When faced with a difficult intubation, 37% of the clinicians reported that they perform ≥3 intubation attempts before trying an alternative technique. Specialists were much likely to perform < 3 attempts compared to general practitioners and residents. Despite reporting less intubation attempt times and being more experienced, specialists were more likely to use SAD as an alternative to intubation during CPR. The ratio of clinicians who believed that they were experienced enough in videolaryngoscopy and emergency front of neck access were 35.8% and 15.6% respectively. Thirty-three percent of clinicians reported that they have never used end-tidal carbon dioxide monitoring during CPR. Both the 2015 ERC and AHA resuscitation guidelines emphasize the importance of uninterrupted and high-quality chest compressions for the success of CPR. Therefore, the usage of alternative techniques like the SAD can be recommended instead of interrupting chest compressions for several intubation attempts. The data of our study suggests that anesthesiologists and specialists (irrespective of their medical specialty) were more consistent with the recommendations of the current resuscitation guidelines compared to other specialties and residents&general practitioners respectively. There remains room for improvement and update of knowledge and skills of clinicians who can face with cardiopulmonary resuscitation frequently during their daily practice.