Tıpta uzmanlık öğrencilerinin kardiyopulmoner resusitasyon sırasında aile üyesinin bulunmasına ilişkin görüşleri
Residents' opinion on family presence during cardiopulmonary resuscitation
  1. Tez No: 941203
  2. Yazar: KUBİLAY TOSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM OKTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner resusitasyon, Resusitasyon sırasında ailenin bulunması, Acil Tıp, Tıpta Uzmanlık Öğrencileri, Cardiopulmonary resuscitation, Family presence during resuscitation, Emergency Medicine, Residents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Hastane içi kardiyak arrest yaygındır; bu arrestlerin yaklaşık yarısı yataklı servislerde olurken kalan yarısı yoğun bakım üniteleri ve ameliyathaneler gibi diğer yerlerde meydana gelir. Bu çalışmanın amacı, hastane içi kardiyak arrest ile daha fazla karşılaşan ve kardiyopulmoner resusitasyon (KPR) yapan dört uzmanlık anadalındaki tıpta uzmanlık öğrencilerinin, resusitasyon sırasında aile üyelerinin bulunmasına (RSAB) ilişkin görüşlerini ve tutumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Üçüncü basamak bir üniversite hastanesinde çalışan Acil Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Kardiyoloji ve İç Hastalıkları'ndaki tıpta uzmanlık öğrencilerinden oluşan uygun bir örneklem grubuna tanımlayıcı bir anket uygulandı. Çalışma öncesinde Etik Kurul onayı alındı. Anket 3 bölümden oluşmaktaydı: 1. Demografik veriler; 2. Mesleki eğitim ve KPR uygulama ile ilgili bilgiler; 3. Görüş ve tutumlara yönelik anket soruları. Ankette 5'li Likert skalası ve açık uçlu sorular yer aldı. Bulgular: Çalışma döneminde dört klinikteki toplam 223 tıpta uzmanlık öğrencisinin 171'i (%76,7) ankete katıldı. Katılımcıların %81,3'ü RSAB kavramını bilmediğini ve %84,3'ü RSAB'yi deneyimlemediğini belirtti. Acil Tıp hekimlerinin 37'si (%92,5) ve diğer bölüm hekimlerinin 71'i (%54,1) RSAB'yi istemediğini belirtti. Acil Tıp uzmanlık eğitimi öğrencileri diğer bölümlerin hekimlerine kıyasla RSAB konusunda şu görüşlere istatistiksel anlamlı olarak daha fazla katıldığını belirtti: 1. Aile üyelerinin bazı hatalara tanık olabilmesi veya uygulamaları yanlış yorumlayabilmesi; 2. Kod ekibi üyeleri için stresli olması; 3. Aile üyelerinin gördüklerinden olumsuz etkilenebilmesi; 4. Kod ekibi üyeleri için fiziksel bir tehdit oluşturması; 5. Kod ekibi üyelerinin yasal sorumluluğa daha fazla maruz kalma olasılığını artırması; 6. KPR sırasında kıdemsiz personelin eğitiminin engellenmesi. Sonuçlar: RSAB konusunda tıpta uzmanlık öğrencilerinin farkındalığı halen çok düşüktür. Bu uygulamayı deneyimleyen hekim sayısı az olmakla birlikte özellikle Acil Tıp hekimlerinde olumsuz bir görüşün hâkim olduğu görülmektedir. Bu kavramın yaygınlaşabilmesi için hekimlere bu konuda eğitim verilmesi, deneyimlerinin artırılması ve endişelere yönelik ileri çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Residents' Opinion on Family Presence During Cardiopulmonary Resuscitation Objectives: In-hospital cardiac arrest is common; approximately half of these arrests occur in wards, with the remaining half occurring in other locations such as intensive care units and operating rooms. The aim of this study was to determine the residents' opinion and attitudes in four medical specialties who are more likely to encounter in-hospital cardiac arrest and perform cardiopulmonary resuscitation (CPR) regarding the family presence during resuscitation (FPDR). Materials and Methods: A descriptive survey was administered to a convenience sample of residents in the departments of Emergency Medicine, Anesthesiology and Reanimation, Cardiology, and Internal Medicine working in a tertiary university hospital. Approval of the Ethics Committee was obtained prior to the study. The survey consisted of 3 sections: 1. Demographic data; 2. Information on professional training and CPR practice; 3. Survey questions regarding opinion and attitudes. The survey included a 5-point Likert and open-ended questions. Results: During the study period, 171 (76.7%) of 223 residents participated in the survey in four clinics. 81.3% of the participants stated that they did not know the concept of RSAB and 84.3% stated that they had not experienced RSAB. 37 (92.5%) of emergency medicine physicians and 71 (54.1%) of other department physicians stated that they did not want family members to be present during CPR. Emergency medicine residents agreed with the following views statistically significantly more than physicians from other departments regarding FPDR: 1. Family members may witness some mistakes or misinterpret the practice; 2. It is stressful for code team members; 3. Family members may be negatively affected by what they see; 4. It poses a physical threat to code team members; 5. It increases the likelihood that code team members will be exposed to legal liability; 6. It prevents the training of junior personnel during CPR. Conclusions: The awareness of medical residents regarding FPDR is still very low. Although the number of physicians who have experienced this practice is low, it is seen that a negative opinion prevails, especially among Emergency Medicine physicians. For this concept to become widespread, physicians need to be trained in this subject, their experience needs to be increased, and further studies need to be conducted to address concerns.